Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Задржување на гени на дебелина можно преку активен животен стил

Ако вашите гени се мешаат со одлуката на Нова Година да губат телесната тежина - земи го срцето. Според на студијата објавена во списанието Scientific Reports, гените на наследни гени може, барем делумно, да бидат надминати со физички активен начин на живот.

Дебелината е растечки здравствен проблем на глобално ниво; Несакани здравствени резултати поврзани со дебелината вклучуваат психолошки нарушувања, остеоартритис , тип 2 дијабетес , хипертензија , кардиоваскуларни заболувања, рак и намалување на очекуваниот животен век од 8-13 години.

Студијата покажа дека дебелината е најверојатно да се појави кај лица со генетски предиспозиции. FTO е ген кој е одговорен за количеството на маснотии и дебелината кај луѓето. Зголемената експресија на FTO генот предизвикува дебелина кај глувците, како што е прикажано претходно.

Сепак, постои зголемен консензус дека прекумерното внесување на калории е главен фактор во развојот на дебелината. Исто така, оваа епидемија е влошена од седентарен начин на живот и фактори на животната средина.

Сега постојат докази за значајни интеракции на гените и животната средина кај децата и возрасните од Европа, Источна Азија и Африка, што укажува на тоа дека проценките за наследноста на дебелината можат да бидат коригирани преку активни начини на живот, особено физичка активност.

Дејвид Мејер и колегите на Факултетот за медицина Мајкл Мекмастер во Онтарио, Канада, одлучија да истражат дали физички активниот животен стил може значително да го намали генетскиот ефект на главниот ген на дебелина - FTO, врз телесната тежина, во мултиетничко население.

Тимот анализираше податоци од 17.400 луѓе од шест етнички групи. Просечната возраст на учесниците беше 52,7 години, а дистрибуцијата според националноста беше следна: 53,9% - Европејци, 18,9% Латиноамериканци, 15,8% Јужноамериканци, 7,2% - Африканци, 2 , 9% се Индијци и 1.3% се од Источна Азија. Учесници беа луѓе од 17 земји. Нивните резултати беа следени 3 години. Истражувачите исто така ја анализираа интеракцијата помеѓу 14-те генетски особини поврзани со дебелината и ефектите на вежбањето.

Резултатите покажуваат дека физичката активност може значително да го намали влијанието на генетските фактори врз индексот на телесна маса (BMI) кај возрасните, со што се потиснува генетскиот ефект на FTO, чиј главен придонес во развојот на дебелината е до 75%.

Резултатите од тестовите изгледаат ветувачки.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .