Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Имајќи повеќе деца може да го забави стареењето.

Додека мајчинството е многу наградувачко искуство, повеќето мајки најверојатно нема да можат да ги разгледаат непроспиени ноќи и бесмислености да имаат корист за забавување на стареењето. Изненадувачки, една нова студија покажува дека колку повеќе деца има една жена, толку побавно старее.

Во списанието PLOS One, истражувачите покажале дека жените кои имале повеќе деца имале подолга теломера, во споредба со мајките кои имале помалку бебиња.

Теломерите се краеви на секоја жица на ДНК. Тие ги штитат нашите хромозоми од оштетувања - филаментарни структури кои ги содржат сите наши генетски информации.

Секој пат кога клетката се дели, теломерите стануваат пократки. На крајот на краиштата, тие стануваат толку кратки што престануваат да ги штитат хромозомите, што ги прави ранливи на оштетување, што пак води кон стареење на нашите клетки и престанок на нивното ефективно функционирање.

Претходните експерименти со животни ја потврдија "теоријата на историјата на животот" што укажува на тоа дека повисокото репродуктивно однесување е поврзано со забрзаното биолошко стареење.

Сепак, тековните истражувања, предводени од професорите Пабло Непомниачи и Синди Барха од Универзитетот Симон Фрајзер во Канада, се контрадикторни со оваа теорија.

Тимот регрутираше 75 жени од Kakchikel од две соседни заедници во југозападниот дел на висорамнината на Гватемала за да го проценат бројот на деца родени помеѓу 2000 и 2013 година.

На почетокот и на крајот на 13-годишниот студиски период, должината на телемерите кај жените беше измерена со користење на тест за плунката.

Истражувачите откриле дека жените кои имале повеќе преживеани деца по 13 години пронајдоа подолг теломер од оние кои родиле помалку деца во живот. Секое дополнително родено дете беше поврзано со зголемена должина на телемерите од 0,059 единици.

Овие резултати не се менуваа, земајќи ги во предвид потенцијалните фактори кои влијаат врз веродостојноста, вклучувајќи ја и возраста на жените, нивната возраст при првото раѓање, нивната возраст во 2013 година, начинот на живеење и семејниот приход.

Анализата покажува дека зголемувањето на бројот на деца над 13 години на набљудување го успорува скратувањето на телемерите, што подразбира забавување на стапката на клеточно стареење.

Зголеменото производство на естроген за време на бременоста може да ги објасни резултатите. Тој е моќен антиоксидант кој ги штити клетките.

Идните истражувања ќе треба да ја истражат врската помеѓу репродуктивната фреквенција и стапката на биолошко стареење кај жени од различни националности и социјални слоеви.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .