Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Флуоресцентна супстанца може да им помогне на хирурзите да отстранат цела тумор на првиот обид.

Истражувачите опишуваат како тестирале супстанца активирана со протеаза за да се визуелизира тумор во Медицинскиот центар на Универзитетот Дјук во Дурам, Северна Каролина. Резултатите се објавени во списанието "Translational Medicine".

Технологијата на слики, со користење на инјекција на сина течност наречена LUM015, беше развиена на Масачусетскиот институт за технологија.

Статијата опишува како супстанцијата открива канцерогени ткива кај живи глувци со сарком и кај 15 пациенти кои биле подложени на хируршка интервенција за отстранување на саркомот или рак на меките ткива, без несакани ефекти.

Модерните техники на снимање, како што се МРИ и КТ, не секогаш ги откриваат сите канцерогени ткива околу рабовите на туморот, па така, за време на првата операција, некои клетки остануваат во телото, по што пациентите се принудени да се подложат на дополнителна хирургија или терапија со зрачење.

Коавторот на истражувањето, Дејвид Кирш, професор по онкологија, фармакологија и биологија на ракот во Институтот Дјук, објаснува дека додека патологот може да го испита туморското ткиво под микроскоп, тоа не може да се направи за време на операцијата.

Целта на развојот е да им се даде на хирурзите практична и брза технологија која им овозможува да го скенираат туморот за време на операцијата за да бараат каква било резидуална флуоресценција.

Супстанцата LUMO15, флуоресцира во присуство на катепсин, протеаза ензим кој е почест кај клетките на ракот отколку кај здрави.

Кога истражувачите го тестираа LUMO15 кај глувците, откриле дека во клетките на ракот супстанцијата флуоресра пет пати посветла отколку во нормалното мускулно ткиво.

Флуоресценцијата не е видлива за голо око, треба да се набљудува преку пренослив уред за снимање, кој исто така се развива.

Се претпоставува дека кога се работи со болни луѓе, откако туморот е отстранет, хирургот става пренослив уред за снимање на површината на парчето за да види дали погодените области остануваат.

Ако оваа технологија се покаже успешна во следните студии, таа ќе може да ги промени пристапите во операцијата. Ако хирурзите можат да го отстранат целиот тумор од првиот обид, ова ќе овозможи избегнување на последователните операции и потенцијални повторувања на ракот. Знаењето каде има остатоци од клетките на ракот може да се испрати до посакуваната област на терапија со зрачење, што ќе ја намали штетата врз здравите ткива.

Студијата на 50 жени со рак на дојка е во тек.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .