Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пријателските бактерии ја регулираат имунолошката функција на клетките на белите дробови

Неодамна, имаше многу големи студии кои се фокусираа на цревните бактерии, но сега, нова студија покажува дека белите дробови се дом на бактерии кои помагаат во регулирањето на имунолошкиот систем.

Виш научен автор Саураб Механдру, вонреден професор по гастроентеролошка медицина, вели дека откриле бактерии кои играат јасна улога во регулирањето на имунолошката функција на телото, тие се наоѓаат во белите дробови за кои некогаш мислеле дека се стерилни.

Една нова студија испитува како бактериите во белите дробови влијаат на имунолошкиот систем преку специјализирани клетки, наречени дендритични клетки или дрво.

Тие помагаат да се создаде и да се ограничи имунитетот преку патролирање на границата помеѓу нашите органи и животната средина, во потрага по странски агенти, како што се бактерии, вируси или опасни токсини.

Кога детектираат агенси, дендритичките клетки избираат мали делови од странското тело за да се добијат фрагменти од антигенот. Сигналот со информации за антигенот потоа се пренесува до имуните центри, како што се лимфните јазли и слезината, каде што другите специјализирани клетки користат антигени за да произведат антитела, за потоа да го неутрализираат напаѓачот.

Една таква група на антитела се нарекува имуноглобулини, кои се произведуваат во специјализирани имуни клетки наречени Б-клетки.

Имуноглобулинот А (IgA) е главен имуноглобулин на мукозната мембрана, тој игра клучна улога во заштитата на двете најголеми мукозни површини на човечкото тело - цревата и белите дробови.

Новите докази, исто така, сугерираат дека IgA во овие мукозни површини може да помогне да се потиснат алергии. Бактериите им помагаат на дендритичките клетки да го регулираат производството на IgA.

За потребите на нивното истражување, тимот користеше модели кај глувци. Тие изолирале дендрични клетки, ги култивирале со Б-клетки и покажале дека, по 4-5 дена, Б-клетките почнале да продуцираат IgA.

На нивно изненадување, кога се обиделе да го повторат резултатот со клетки земени од глувци третирани со антибиотици, откриле дека ИгА не била произведена.

Откривањето на овие бактерии може да придонесе за развој на нови стратегии за третман на многу болести и исто така обезбедува основа за проучување на други аспекти на имунолошката функција на белите дробови кои можат да бидат засегнати од микробните заедници. Ова може да помогне во подобрувањето на назалните вакцини кои се користат за заштита од инфекции на белите дробови, како и други органи и системи.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .