Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Оралните антифунгални лекови може да предизвикаат спонтан абортус

Употребата на оралната форма на антифунгални лекови флуконазол во текот на бременоста може да го зголеми ризикот од спонтан абортус, според една нова студија објавена во JAMA.

Бремените жени имаат поголем ризик за развој на вулвовагинална кандидијаза поради зголемена секреција на полови хормони. Во САД, приближно 10% од бремените жени ја развиваат оваа состојба.

Иако интравагиналните антифунгални агенси се лекови од прва линија за бремени жени, често се користи орален флуконазол.

Сепак, постои недостаток на информации за безбедноста на оваа дрога. Дополнително, претходните студии покажаа присуство на краниофацијални и скелетни дефекти при раѓање кај бебиња родени од мајки кои земале флуконазол долго време во високи дози за време на бременоста.

Дите Молгард-Нилсен, од Државниот институт во Копенхаген, Данска, и неговите колеги ја оценија врската помеѓу ефектите на оралната форма на флуконазол во текот на бременоста и ризикот од спонтан абортус и мртвороден живот.

За време на националната студија за населението, тимот проучувал 1405663 бремености од 1997 до 2013 година.

Секоја бременост со флуконазол била споредувана со една до четири бремености во кои жените не ја користеле оралната форма на лекот. Бремените жени, исто така, беа во корелација со возраста, календарот и гестациската гестациска старост.

Резултатите покажаа значително зголемен ризик од спонтан абортус поврзан со изложеност на флуконазол. Од 3315 жени кои земале флуконазол усно на 7-22 недели, 147 имале спонтан абортус, во споредба со 563 од 13.246 жени кои не земале дрога.

Односот помеѓу изложеноста на флуконазол и мртвородене е незначаен: од 5382 жени кои земале флуконазол од 7 недели од бременоста до раѓање, 21 сеуште имале раѓања, во споредба со 77 од 21 506 жени кои не земале флуконазол. Сепак, истражувачите забележуваат дека бројот на мртвородени деца е генерално низок, така што се потребни повеќе информации за да се дадат конечни заклучоци во врска со ризикот.

Можен фактор што влијае на веродостојноста на резултатите може да биде дека во потешки случаи на вагинална кандидијаза , инфекцијата може да се прошири од вагината и да предизвика интраутерина кандидијаза, што потенцијално може да доведе до прематуритет и губење на фетусот. Студијата е во тек.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .