Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пушењето му штети на здравјето на вашите миленици

Ако сте решиле да се откажете од пушењето во новата година, тогаш истражувачите имаат дополнителен поттик за вас: со тоа што ќе се ослободите од штетната навика, меѓу другото, ќе имате корист и за здравјето на вашето домашно милениче, како и за сопственото.

Пушењето е водечка причина за болести и смртни случаи што може да се спречат во Соединетите Американски Држави, а секоја година се смета за секоја петта смрт.

Според ЦДЦ, пушењето предизвикува околу 90% од сите смртни случаи од рак на белите дробови кај мажите и жените и исто така е фактор на ризик за развој на кардиоваскуларни болести, мозочен удар и многу други болести.

Сепак, не само за пушачите се изложени на ризик: од 1964 година, околу 2,5 милиони непушачи во САД починале од изложеност на чад од тутун.

Имајќи го ова на ум, не е изненадувачки што миленичињата што живеат во семејствата на пушачите се изложени на голем ризик од влошување на здравјето.

Една претходна студија на Универзитетот во Глазгов во Велика Британија покажа дека кучињата што живеат во пушачите вдишуваат големи количества тутунски чад.

За целите на тековната студија, тимот одлучи да продолжи со истражување на ефектите од изложеноста на тутунски чад врз здравјето на мачките и кучињата.

Професорот Knottenbelt и неговите колеги ги анализирале нивоата на никотин во крзно од животни и анализирале како овие нивоа се поврзани со здравствени проблеми. Исто така, тие ги евалуираат тестисите на кучињата по кастрацијата, со цел да откријат какви било знаци на оштетување на клетките.

Во споредба со животните кои живеат во непушачки семејства, истражувачите откриле дека оние што живеат со пушачи се изложени на поголем ризик од оштетување на клетките, како и одредени видови на рак и дебелина .

Мачките се најмногу изложени на ризик, бидејќи тие внесуваат повеќе чад од кучињата, без разлика дали имаат пристап до улицата. Ова веројатно се должи на поцелосна хигиена кај мачките.

Кога ги анализирале тестисите, истражувачите идентификувале ген кој укажува на оштетување на клетките, што е поврзано со одредени видови на рак. Кучињата во пушењето семејства беа склони кон дебелина.

Ризиците за животните беа пониски кога луѓето пушеа надвор. Со намалувањето на бројот на пушените цигари, штетата за миленичиња се намали малку. Најдобрите опции за нив е целосно одбивање на сопствениците да пушат.

Тимот сугерира дека миленичињата се изложени на поголем ризик од здравствени проблеми поради изложеност на чад отколку децата во таквите семејства. Веројатно поради низок раст и вдишување на чад што се акумулира на теписи и разни предмети.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .