Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Биполарно растројство поврзано со наследни разлики во спиењето

Една неодамнешна студија сугерира врски помеѓу спиење и будност, циркадиски ритми, биполарно афективно нарушување (БАР) и специфични фенотипови.

Биполарното растројство, претходно наречено манично-депресивна психоза, се карактеризира со периоди на хиперактивност проследено со депресивен период. Маничната фаза може да вклучува наплив на креативност, забрзување на мислите и заблуди на величественост. Депресивната фаза може да вклучи летаргија и чувство на инфериорност.

Според податоците, околу 2,6% од возрасната популација во Америка доживеале биполарни нарушувања во последните 12 месеци. И покрај големиот број на луѓе со оваа состојба, не се утврдени точните причини за БАР, како и многу други ментални нарушувања. Се претпоставува дека генетиката игра важна улога во ова.

Познато е дека играњето на спиењето и циркадиските ритми одигра важна улога во развојот на биполарно растројство. За време на маничните фази, времетраењето на сонот обично се намалува, и, обратно, за време на депресивните фази, количината на спиење се зголемува.

Некои истражувачи заклучија дека сонот може да биде фактор во БАР релапси, или можеби предупредувачки знак за раниот развој на биполарните состојби на хоризонтот.

Оваа студија, спроведена од д-р Јозеф Такахаши од Медицинскиот центар на Универзитетот во Тексас, се фокусираше повеќе на семејната компонента на биполарното растројство и неговите специфични ефекти врз спиењето.

Истражувањата на близнаците веќе покажаа дека постои генетска компонента на некои параметри за спиење. На пример, бројот и редоследот на фазите на РЕМ спиењето и делтата спиење што лицето поминува во текот на ноќниот сон се повеќе слични кај луѓето кои се генетски поблиски.

Истражувањето на д-р Такахаши се фокусираше на 558 членови од 26 семејства од Централна долина, Костарика, Антиокија и Колумбија. Оваа група се состоеше од 136 лица со биполарно растројство и 422 роднини без БАР.

Секој учесник носеше акцелерометар на својот зглоб за 14 дена. Податоците од овие уреди му овозможиле на истражувачкиот тим да ги утврди циклусите на спиење и обемот на вкупната активност на секој учесник.

Студијата покажа дека, генерално, луѓето со БАР беа помалку активни, додека беа будни, отидоа во кревет подоцна и спиеа подолго од луѓето без БАР.

Се надеваме дека овие резултати ќе помогнат да се разоткријат механизмите на болеста и да се предложат нови цели за идните фармацевтски интервенции.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .