Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Нова надеж во третманот на лајшманиозата

Лајшманијаза е паразитарна болест предизвикана од каснување од комарци, што е честа појава во 98 земји низ целиот свет, а повеќе од 350 милиони луѓе се постојано изложени на ризик. Вообичаената патека започнува од комарците, преку скроти кучиња за луѓето. Во моментов, не постојат ефикасни вакцини за кучиња или луѓе, а болеста се третира индивидуално, симптоматично. Хемотерапијата е најдобро познат третман за инфекција со лајшманијаза, а моментално достапните лекови против лејшманија се сметаат за токсични, скапи и бараат долготраен третман.

Написот "Цитотоксичен скрининг и лабораториски евалуации на ефектите на пентадекан врз промазигот и амастигот на Leishmania infantum" беше објавен во списанието Parasitology. Студијата беше спроведена со цел да се идентификува потенцијалната ефикасност при користење на пентадекан против лајшманијаза.

Пентадекан е органско соединение кое се состои главно од јаглеродни и водородни атоми и може да се најде во разни растителни сорти. Студијата беше спроведена со користење на пентадекан против Leishmania Infantum паразит во две различни форми на развој: промазигот и амастигот.

За да се добијат веродостојни резултати, сите експерименти беа спроведени од два набљудувачи, за три пати беа повторени со три нови серии на паразити. Последните беа инкубирани со различни концентрации на пентадекан, а потоа беше оценета одржливоста на паразитите во споредба со контролната сеидба по инкубацијата 48 часа. Анализата на пропидиумјодид со помош на проточна цитометрија сугерира дека паразитните клетки третирани со пентадекан го суспендирале нивниот понатамошен развој во G0 / G1 и G1 фазата на клеточниот циклус. Сепак, тестовите за цитотоксичност на еукариотските клетки покажале дека пентадекан не влијае на клеточните линии (потомци на оригиналната клетка) и епителните клетки.

Студијата заклучи дека третманот бил ефикасен против интрацелуларни амастиготи, со инхибиција на растот за 77% по 48 часа на третман со пентадекан при 300 μm; третманот, исто така, ја намали одржливоста на промастигот и амастигот на 14% при обработка на 300 микрони.

Со оглед на исклучително токсичната природа и високата цена на тековниот третман за лајшманијаза, важно е да се спроведат понатамошни истражувања.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .