Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мозокот на гемерот е напреден, но лесно го одвлекува вниманието.

Истражувачите изменија интригантни разлики во мозочните врски кај лицата со зависност од интернет-коцкање (IIS). Беа направени споредби со луѓе кои не страдаат од гореспоменатите нарушувања.

Некои разлики може да бидат корисни. Другите ќе можат да генерираат дистанцибилност и слаба контрола над нивните импулсивни желби.

Студијата, објавена во Dependency Biology, е соработка помеѓу Медицинскиот факултет во Јута и Универзитетот Чунг-Анг во Јужна Кореја.

Студијата вклучува 78 деца и адолесценти на возраст од 10-19 години кои биле подложени на магнетна резонанца (МРИ). Учесниците аплицираа за третман на ИВИ. Податоците се споредуваат со 73 скенирања на МРИ кај момчињата без фрустрација.

Онлајн игри се релативно нов концепт, но тие често станаа центар на внимание во последната деценија. Кинескиот пазар за онлајн игри се проценува на 12 милијарди долари. Во светот, во 2012 година, повеќе од милијарда луѓе играа компјутерски игри. Затоа не е изненадувачки што се појави нов тип на ментално растројство. Сепак, во ICD-10 и DSM-5, таквата дијагноза сè уште не е достапна.

ISI е многу повеќе отколку што има силна тенденција за онлајн игри. Луѓето со IIS играат игри на Интернет на штета на други, поважни активности во нивниот живот. На пример, тие почнуваат да го занемаруваат своето здравје, нивното семејство и пријатели. Училиштето им дава само непријатности ако се отцепат од игрите. Тие можат речиси целосно да го напуштат спиењето и храната во корист на игрите.

Повеќето истражувања во оваа област денес се наменети за проценка на младите луѓе од Азија, каде што ова нарушување е најчесто.

Тимот разгледа 300 потенцијални нервни парови помеѓу 25 мозочни структури. Повеќе синхрони области се вклучени во синхронизација, толку посилни нивните врски.

Повеќето пронајдени разлики можат да се сметаат за корисни. Сепак, добри промени се неразделни од проблемите што доаѓаат со нив. Позитивно е што е зголемена аудитивната обработка во мозокот, што овозможува да се изолираат поважните информации.

Лошото е што врската помеѓу дорзолатералниот префронтален кортекс и темпоралниот-париеталниот регион на мозокот се зголемува. Ова ја зголемува дистанцибилноста. Слични врски се забележани кај пациенти со Даунов синдром , шизофренија , аутизам , како и кај лица со импулсивни нарушувања.

Сега треба да разбереме што може да се направи за да се надмине зависноста од игри.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .