Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пред-дијабетесот предизвикува рано оштетување на бубрезите

Дијабетесот е главен фактор на ризик за развој на бубрежна болест. 30% од луѓето со дијабетес тип 1 и 10-40% со дијабетес тип 2 на крајот ќе развијат ренална инсуфициенција . Една нова студија покажа дека дури и пред дијагнозата, покачените нивоа на гликоза во крвта може да предизвикаат оштетување на бубрезите.

Истражувачкиот коавтор Др. Торрал Мелс, од Одделот за нефрологија во Универзитетската болница во Северна Норвешка, и неговите колеги ги објавуваат резултатите од нивните истражувања во американскиот весник за невролошки болести.

Околу 86 милиони луѓе во САД имаат предивиатес, при што нивото на шеќер во крвта е покачено, но не толку што е можно да се дијагностицира дијабетесот. Според Клиниката на Мајо, без корекција, како што се зголемена физичка активност, губење на тежината и здраво јадење, на лице со предјабетис најверојатно ќе биде дијагностициран дијабетес тип 2 во рок од 10 години.

Д-р Мелс и колегите забележуваат дека претходните студии се обиделе да најдат врска помеѓу пред-дијабетес и оштетување на бубрезите, но тие дадоа спротивставени резултати.

За тековната студија, тимот мереше стапка на гломеруларна филтрација (GFR), нивоа на гликоза на гладно (HN) и / или HbA1c кај 1324 возрасни на возраст од 50-62 години. Во студијата, преддијабетес беше поставен на GN ниво од 6.1-6.9 mmol / l и / или ниво на HbA1c (5.6-6.9 mmol / l).

Присуството на претходна дијабетес меѓу учесниците во студијата беше проценето на почетокот на студијата, а потоа во средината на студијата, по 5,6 години. На почетокот на студијата преддијабетес беше пронајден кај 595 учесници.

По прилагодувањето на начинот на живот на учесниците и употребата на лекови, истражувачите ги идентификувале учесниците со пред-дијабетес кои имале повисок ГФР во текот на периодот на набљудување, во споредба со оние кои не покажале пред-дијабетес. Горенаведеното е знак за зголемена филтрација во бубрезите.

Покрај тоа, истражувачите откриле дека високите нивоа на ГН кај основните субјекти биле поврзани со високи нивоа на албумин во урината подоцна, што претставувало рано знак за бубрежна болест.

Според истражувачите, овие резултати покажуваат дека нивоата на ГН и HbA1c, кои се откриени во текот на предивиабетот, се независни фактори на ризик за хиперфилтрација на бубрезите и за откривање на албумин во урината. Тие укажуваат дека преддијабетесот може да биде претходник на бубрежна болест.

Студијата дава силен случај за користење на GFR за дијагностицирање на предивиабетот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .