Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кафето може да ја подобри издржливоста за време на вежбање

Кафе - омилен пијалак од огромен број луѓе, стана малку пожелно, особено за спортистите.

Научниците од Универзитетот во Џорџија неодамна објавија студија за истражување која демонстрира нов поглед на ефектите на кафето врз спортската моќ.

Работата беше објавена во меѓународниот весник Sports Nutrition and Metabolism in Sports.

Водечкиот автор, Симон Хигинс, анализирал повеќе од 600 студии за своите експерименти за да ја утврди интеракцијата помеѓу кафето со кафе и ефикасноста за време на тренингот. Беа идентификувани само девет рандомизирани контролирани испитувања кои специјално го испитуваа кафето и издржливоста.

Кофеинот е веројатно најчесто користениот стимуланс на планетата. Секој ден, Американците консумираат во просек 800 мг кофеин, а околу 10% од Американците консумираат повеќе од 1000 мг кофеин секој ден.

Кофеинот се апсорбира релативно брзо, веднаш штом ќе стигне до стомакот. 1-2 часа по оброкот неговата концентрација во крвта достигнува максимални нивоа.

Во 1980-тите, научниците верувале дека кофеинот ги подобрува перформансите и ја подобрува физичката издржливост. Во 90-тите, истражувањата во лабораторијата покажаа дека 3-9 mg кофеин по килограм телесна тежина, 1 час пред тренингот, ја зголемува издржливоста. Се верува дека кофеинот во форма на таблети има повеќе корисен ефект врз телото од потрошувачката на кафе. Точните причини за разликите во ефектите помеѓу формите на кофеин не се познати.

Хигинс сакаше да ги разгледа податоците од различни литератури за да види дали кафето навистина ја зголемува издржливоста. Повторената анализа на постојната литература откри некои позитивни резултати. Во 5 од 9 релевантни студии, ефикасноста на кафе алкохоли беше значително зголемена.

Спортистите кои консумираат 3-7 mg кофеин од кафе, покажаа просечно подобрување на издржливоста за 24%. Ова е корисно за спортистите бидејќи кафето е природна супстанција.

Сепак, треба да се забележи дека на професионалните спортисти кои учествуваат на меѓународни натпревари им е забрането да земаат кофеин, бидејќи тоа може да влијае на резултатите. Кофеинот - стимуланс, делува како забранета супстанца во одличен спорт. Нивоата на кофеин во урина поголема од 15 μg / ml може да доведат до дисквалификација на спортистот, бидејќи тоа е еднакво на потрошувачката на околу 17 конзерви на пијалаци со кофеин.

Сепак, Светската анти-допинг агенција не го класифицира кофеинот како забранета супстанција.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .