Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Омега-3 киселините помагаат во спречувањето на ревматоидниот артритис

Ако луѓето изложени на ризик за ревматоиден артритис консумираат повеќе омега-3 масни киселини кои се наоѓаат во додатоци на риби и рибино масло, ова ќе ги намали шансите за развој на болеста, според една студија објавена во Ревматологијата.

Според ЦДЦ, ревматоидниот артритис (РА) предизвикува прерана смрт, инвалидност и слаб квалитет на живот во индустријализираните и земјите во развој. Тоа е системска воспалителна болест која влијае на бројните зглобови на телото. Кај пациентите со RA, преваленцата на кардиоваскуларни заболувања е поголема. Болка, оток и црвенило се чести заеднички симптоми.

Точните причини за РА се непознати, сепак, се верува дека болеста започнува поради абнормален имунолошки одговор, при што имуниот систем на телото предизвикува воспаление во сопствените ткива.

Историјата на семејството може да помогне да се предвиди дали едно лице ќе има автоантитела кои претходат на развојот на болеста.

Етиотропскиот третман на РА сè уште не постои, но специфичните методи за обука можат да помогнат во неговото управување. Исто така, постојат некои докази за ефикасноста на одредени диети.

Истражувачите започнаа да анализираат дали високото ниво на потрошувачка на омега-3 помага во намалување на ризикот од развој на РА.

Тие анализирале податоци за потрошувачката на масни киселини кај 30 пациенти кои имале автоантитела на RA и 47 пациенти во контролната група кои не откриле автоантитела во крвта.

Само 6.7% од пациентите кои имале RA автоантитела известиле дека земале омега-3 масни киселини. Во контролната група, омега-3 е земен за 34,4%. Крвните тестови, исто така, покажаа дека пациентите со RA автоантитела откриле значително пониски нивоа на трите главни омега-3 масни киселини во споредба со контролната група.

Се чини дека две од најважните омега-3 масни киселини можат да бидат ефикасни во сузбивање на одреден протеин кој го регулира интензитетот и времетраењето на имунолошкиот одговор.

Главниот истражувач, д-р Џил Норис, професор на Одделот за епидемиологија на Факултетот за јавно здравје во Колорадо, истакна дека има значителна разлика во нивоата на омега-3 масни киселини во крвта меѓу луѓето кои земаа омега-3 додатоци и оние кои не.

И покрај мал број на учесници, резултатите покажуваат дека омега-3 може да помогне во заштитата против РА, со тоа што го спречува развојот во предклиничкиот период.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .