Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Сликите на ефектите од пушењето на цигари им помагаат на пушачите да размислуваат за здравјето

Новата година е веднаш зад аголот и многу луѓе ќе се подготвуваат да направат една од најтешките одлуки на Нова Година: да престанат да пушат. Една нова студија сугерира дека оваа задача може да се поедностави со објавување на етикети за предупредување заедно со слики на цигари. Таквите предупредувања се повеќе одвратни од предупредувањата од текстот.

Водечкиот автор на студијата е д-р. Abigail Evans, од Државниот универзитет во Охајо, а колегите ги објавуваат резултатите од истражувањето во PLOS One.

Во 2011 година, ФДУ го објави последното правило за тутунските компании за потребата од вклучување на слики во боја на цигари кои демонстрираат негативни ефекти од пушењето врз здравјето.

Сепак, во 2012 година, Сојузниот апелационен суд на САД ја поништи оваа одлука, тврдејќи дека сликите одобрени од страна на ФДА биле "неуставни" и предизвикале негативни емоции со цел да ги заплашат потрошувачите од шопинг.

Тимот вели дека графика не ги "застрашува" потрошувачите. Иако предизвикуваат емоции кај пушачите, овие емоции ги натера луѓето да размислат повеќе за ризиците по здравјето на пушењето.

За да постигнат резултати, тимот отценети 244 пушачи со просечна возраст од 34 години кои пушеле 5 до 40 цигари дневно.

За 4 недели, на пушачите им беше дадена претпочитаната марка цигари во пакувања што биле променети. Некои пакети содржеа само предупредувачки текст: "цигарите предизвикуваат фатална болест на белите дробови". На другите, дополнително се наоѓа една од деветте можни слики што ја демонстрираат опасноста од пушење.

Предупредувачката графика прикажува лице што издишува чад од цигари низ дупка во грлото (трахеостомија), како порака дека пушењето тутун може да предизвика рак на грлото .

Секоја недела, пушачите зборувале за нивниот став кон пушењето. Во споредба со учесниците кои добиле пакети само со текст, оние што добиле пакети со графичко предупредување забележале дека сликата што ја виделе ги направило да се чувствуваат многу полошо и им дозволиле да размислат за ефектите од пушењето.

Покрај тоа, пушачите кои добиле пакет со слика ги сметаат прикажаните информации како доверливи кога се споредуваат со едноставна текстуална слика.

Ефектот беше мал, но со оглед дека пушењето предизвикува околу половина милион смртни случаи во САД секоја година, дури и малите ефекти можат да имаат големо влијание врз населението.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .