Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хепатитисот Ц може да го зголеми ризикот од Паркинсонова болест

Една нова студија објавена во списанието Неврологија сугерира дека поединците заразени со вирусот на хепатитис Ц можат да бидат во поголем ризик од Паркинсонова болест .

Хепатитис Ц е заразна болест на црниот дроб предизвикан од вирусот на хепатитис Ц (HCV), кој најчесто се пренесува преку контакт со крвта на заразено лице, првенствено преку размена на игли.

Додека некои луѓе со хепатитис Ц можат да имаат само краткотрајна болест, која се манифестира во рок од 6 месеци откако ќе го контактира телото со вирусот на хепатитис Б, околу 70-85% од заразените лица страдаат од хроничен хепатитис, што може да доведе до сериозни проблеми со црниот дроб како рак или цироза на црниот дроб .

Според ЦДЦ, околу 2,7 милиони луѓе во САД страдаат од хроничен хепатитис Ц, иако повеќето од нив не се свесни дека се заразени, поради сиромашните и неспецифичните симптоми на болеста.

Коавтор на студијата е д-р Чиа Хонг Као, од болницата на кинескиот медицински универзитет во Тајван и неговите колеги истакнуваат дека претходните студии сугерираат дека ХЦВ е невротропска, односно може да зарази нервни клетки и може да се размножи во централниот нервен систем.

Научниците тргнаа да истражат дали хепатитисот Ц може да биде фактор на ризик за Паркинсонова болест со анализа на податоците за годините 2000-2010, добиени од базата на податоци за истражување на тајванското национално медицинско осигурување (НИХРД).

Податоците на 49967 лица со хепатитис Б и / или хепатит Ц биле користени, заедно со податоците од 199868 лица без хепатитис. Сите учесници беа забележани во просек 12 години за да го контролираат развојот на Паркинсоновата болест.

Од учесниците кои страдаат од хепатитис, 270 луѓе развиле Паркинсонова болест за време на 12-годишниот период на следење, од кои 120 биле заразени со хепатитис Ц.

По земајќи ги предвид потенцијалните фактори кои влијаат врз веродостојноста, вклучувајќи ја и возраста, полот и земајќи ги предвид дијабетесот или цирозата, истражувачите откриле дека учесниците со хепатитис Ц откриле 30% повисок ризик од развој на Паркинсонова болест од оние кои не страдаат од хепатитис.

Научниците откриле дека учесниците со хепатитис Б и комбиниран хепатитис Б и Ц имале сличен ризик од Паркинсонова болест.

Точните причини за Паркинсоновата болест се нејасни. Воспоставувањето на една од причините може да биде клуч за наоѓање на многу потребен лек. Тековната студија може да открила уште еден фактор на ризик за оваа болест.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .