Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пореметените бебиња имаат поголема веројатност да развијат аутизам.

Факторите на животната средина може да доведат до аутизам , според една нова студија објавена во објавувањето на церебралниот кортекс, што покажува дека оваа состојба е многу почеста кај многу предвремено родени бебиња.

Ваквите бебиња преживуваат при раѓање во претходниот гестациски период, благодарение на напредокот во неонатологијата и ресусцитацијата во последниве децении.

Сепак, бебињата родени повеќе од 13 недели, предвремено, откриваат сериозен ризик од оштетување на мозокот, нарушувања на аутистичкиот спектар (АСД), АДХД и потешкотии во учењето.

Тие се предмет на бројни фактори на стрес за време на критичниот период на развој на мозокот, и сосема е можно тоа да игра клучна улога во развојот на АСН.

Во САД, 1 од 68 деца се пронајдени да имаат АСН, според Центрите за контрола на болести и превенција. Се вели дека состојбата е дијагностицирана кај сите расни, етнички и социо-економски групи, но е речиси пет пати почеста кај момчињата (1 од 42) отколку кај девојчињата (1 од 189). ASD обично е поврзан со генетски фактори, дури и ако специфичен ген за аутизам не е идентификуван.

Истражувачите во Институтската болница во Каролинска во Шведска испитуваа повеќе од 100 деца кои се родени предвреме, длабоко предвремени, со други зборови, пред 27 недела од бременоста.

Со дозвола од родителите, тимот го следеше развојот на мозокот на доенчиња, користејќи магнетна резонанца (МРИ) за време на неонаталниот период, а потоа идентификуваше деца со аутизам кога имаа 6 години.

Речиси 30% од новородените родители имале симптоми на АСН, во споредба со бебињата родени со полно работно време, каде што инциденцата изнесувала 1%. Се претпоставува дека породувањето и поврзаните компликации може да го зголемат ризикот од аутизам.

Покрај тоа, кај деца родени предвреме, кои развиле симптоми на АСН, почесто се откриени компликации, како што се хируршки за време на неонаталниот период.

Долго пред да се појават знаци на АСН, во неонаталниот период, постоеја разлики помеѓу мозокот на екстремно предвремените бебиња кои подоцна развиле АСН и оние кои не ја развиле болеста. Бавен раст и развој се забележани во делови од мозокот кои се вклучени во социјалниот контакт, емпатијата и стекнувањето јазик.

Истражувачите се надеваат дека раното откривање на структурните промени во мозокот ќе ни овозможи да го дијагностицираме аутизмот навремено.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .