Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Постарите луѓе откриле нови деноноќни ритмови

Циркадниот ритам на генската активност се менува со возраста, а новите биолошки часовници почнуваат да функционираат само во мозокот на постарите луѓе; така вели студијата, објавена во "Зборникот на Националната академија на науките".

Циркадискиот циркаден ритам контролира повеќето мозочни и телесни процеси, како што е циклусот на спиење / будење, метаболизмот, будноста и познанието. Овие дневни шеми на активност се регулирани од страна на одредени гени кои се наоѓаат во повеќето клетки, но биле многу малку проучени во човечкиот мозок.

Како што покажаа претходните студии, постарите лица, како по правило, вршат сложени когнитивни задачи подобро наутро и постепено се влошуваат во текот на денот. Исто така е познато дека циркадниот ритам се менува со стареење, што доведува до будење во раните утрински часови, намалено време на спиење и помала стабилност на температурните ритми на телото.

Вишите истражувачи Етиен Сибил, поранешен професор по психијатрија на Медицинскиот факултет на Универзитетот Питсбург, Пенсилванија и семејството Кемпбел, раководител на одделот за клиничка неврологија при Центарот за наркологија и ментално здравје на Универзитетот во Торонто, претходно покажаа дека во мозокот се појавуваат промени во мозокот или "молекуларно стареење".

Истражувачите од Медицинскиот факултет во Питсбург се осврнаа на тоа како ефектите на физиолошкото стареење влијаат врз молекуларните ритми во човечкото тело, примерот на префронталниот кортекс, областа на мозокот вклучена во учењето, меморијата и другите аспекти на когнитивните функции.

Студирале илјадници мозочни гени на 146 луѓе без историја на ментална болест или невролошки проблеми. Семејствата на поединци донираа свои остатоци за медицински истражувања. Времето на смртта беше познато.

Истражувачите групирале примероци според возраста на нивниот сопственик, кај луѓе под 40 години или постари од 60 години. Потоа користеле ново развиен статистички метод за анализа на два ткивни примероци на префронталниот кортекс на ритмичката активност (израз) на илјадници гени.

Користејќи ги информациите за времето на смртта, научниците идентификувале 235 главни гени кои го сочинуваат молекуларниот часовник на овој дел од мозокот.

Тие откриле дека првата група има дневен ритам според класичните циркадиски ритми на гените. Постарите луѓе изгледале дека го губат својот ритам во многу од овие гени, но исто така имало и многу гени кои стекнале нов ритам.

Резултатите може да доведат до развој на третмани за когнитивно оштетување и проблеми со спиењето кај постарите лица.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .