Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Народните раѓања не се поврзани со зголемен ризик од компликации.

Пред повеќе од 100 години речиси сите раѓања во САД се одвиваат надвор од болницата, но до 1940 година, само 44% од раѓањата се случиле надвор од ѕидовите на породилните болници. Новата студија објавува податоци за поддршка на домашно раѓање, што укажува на тоа дека тие не претставуваат зголемен ризик за здравјето на детето, во споредба со планираните раѓања во здравствената установа.

Студијата, предводена од д-р Eileen Hatton од Универзитетот McMaster во Онтарио, Канада, е објавена во CMAJ.

Според Центрите за контрола на болести и превенција, процентот на новородените деца во САД се зголеми од 1,26% во 2011 година на 1,36% во 2012 година. Претходните студии покажаа дека планирано домашно раѓање со ист број на компликации како стационарни.

Така, тимот сакаше да ги процени различните услови за раѓање на деца со споредување на неонаталната смртност, морбидитетот и нивото на раѓање интервенции.

Во Онтарио, 10% од раѓањата се надгледувани од акушерки, од кои 20% се одвиваат дома. Истражувачите ги споредија 11.493 дома испораки со 11.493 планирани испораки во болницата за 3 години, кај жени со низок ризик. 35% од жените родиле за прв пат, 65% повторно родиле. Околу 75% од жените кои планирале да раѓаат дома, успешно родиле, а 97% родиле во болница.

Меѓу жените кои планирале испорака на дома, 8% побарале итна медицинска нега, наспроти 1,7% за стационарни испораки.

Резултатите покажале дека жените од болничката група, најверојатно, прибегнуваат кон дополнителни интервенции: спинална стимулација, царски рез и асистирана вагинална достава. Во меѓувреме, мртвото раѓање изнесувало 1,15 за секои 1000 раѓања во групата на доенчиња, во споредба со 0,95 на 1000 во болничката група за раѓање.

Ризикот од мртвородене, неонатална смрт или тешка неонатална патологија е низок и не се разликува статистички во двете групи.

Ограничувањата на студијата се поврзани со недостатокот на податоци за смртноста кај мајките, што е исклучително важно. Потребно е многу повеќе истражувања за да може да се реши овој проблем.

На домашно раѓање, имаше помалку акушерски интервенции, се појавија повеќе природни раѓања, и, најверојатно, децата ќе растат исклучиво на доење.

Научниците истакнуваат дека во текот на минатиот век западната култура смета дека породувањето во клиниката е побезбедно. Но, вредноста и потребата од нив за сите жени остануваат во прашање.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .