Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Акупунктурата е безбедна и ефикасна за лекување на хронична болка кај децата

Третман на деца со хронична болка е предизвик. Постојат ограничени податоци за ефективноста на аналгетската терапија кај оваа популација. Сепак, според една нова студија, акупунктурата може да биде безбедна и ефективна стратегија за лекување.

Водачот на студијата, Ангела Џонсон, практикант во кинеската медицина во Медицинскиот центар на Универзитетот Раш во Чикаго, Илиноис, и нејзините колеги ги објавуваат резултатите од нивните истражувања во алтернативната и комплементарна терапија.

Хроничната болка е дефинирана како секоја болка која трае најмалку 12 недели. Се проценува дека околу 20-35% од децата и адолесцентите од целиот свет страдаат од хронична болка.

Третманот на возрасните со хронична болка има свои тешкотии, но лекувањето на децата со оваа состојба е уште потешко. Има малку докази за ефикасноста на лекувањето со опојни средства за опоравување на болки за олеснување на хроничната болка кај децата, а здравствените работници честопати не се подготвени да спроведат одредени процедури, поради ранливоста на децата во процесот на раст и поради стравот од можни долгорочни здравствени ефекти. Сепак, детето можеби не може да комуницира ефективно поради неговата возраст, додека тешко е да се препознае локацијата на болката.

Така, во потрага по третмани за болка кај децата, Џонсон и нејзиниот тим можеби најдов еден - ова е акупунктура.

Постапката е вообичаена практика во традиционалната кинеска медицина, која е стимулација на одредени точки на телото, најчесто со воведување на фини игли преку кожата. Додека акупунктурата се смета за ефикасен третман за хронична болка кај возрасните, има многу малку докази за неговата ефикасност кај децата.

Џонсон и нејзините колеги привлекоа 55 деца и адолесценти со хронична болка, на возраст од 7 до 20 години. Секој учесник имал осум сеанси за третман, секој околу 30 минути.

За евалуацијата беше употребена скалата на тинејџерска болка, каде што учесниците ја оценија нивната болка и гадење пред и по секоја постапка.

Истражувачите откриле дека субјектите покажале значително намалување на болката во секоја од осумте постапки. Пациентите, исто така, укажаа на подобрено целокупното здравје и намалени социјални, емоционални и образовни проблеми.

Резултатите покажуваат дека акупунктурата е безбеден и ефикасен третман за деца со хронична болка.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .