Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Помалку сон, повеќе храна и пијалоци?

Луѓето кои спијат помалку од 7 часа на ден најверојатно ќе јадат и пијат повеќе, што придонесува за развој на дебелина . Ова е наведено во една студија објавена во Американскиот весник за промоција на здравјето.

Врската помеѓу краткиот сон и дебелината е веќе позната, но оваа студија се фокусира на новиот аспект на поврзаноста помеѓу спиењето и дебелината: краткото спиење е поврзано со тоа што има повеќе време кое може да се потроши на секундарен изобилен оброк.

"Секундарна храна и пијалоци" е потрошувачката на храна или пијалоци што не се вода, како што се засладените пијалаци. Во тоа време, пред се, лицето се занимава со други активности, на пример, гледајќи телевизија.

Д-р Габриел Теја и неговите колеги од Универзитетот во Алабама, Одделот за епидемиологија, студирале податоци од 28.150 возрасни лица од САД, од кои 55.8% биле жени на возраст од 21 до 65 години, кои учествувале во Анкетата за организацијата на дневниот режим 2006-2008.

Истражувачите го проценуваат времето поминато на секундарна храна и пијалок. Тие, исто така, земаа предвид неколку фактори, како што се расата и родот, социо-економските фактори и распределбата на времето во работните денови и викенди, со цел да се утврди поврзаноста на краток сон со однесување во исхраната. "Нормално", се сметаше за сон, кој траеше 7-8 часа.

Како резултат на тоа, беше откриено дека оние кои пријавиле кратко спиење јаделе втор пат за дополнителни 8,7 минути на ден, а исто така и дополнителни 28,6 минути консумирани пијалоци по вторпат во работните денови и 31,28 минути за време на викендите.

Националната фондација за истражување на сонот ја опиша апнеката за спиење како дел од овој маѓепсан круг. 18 милиони Американци имаат состојба која често се поврзува со прекумерна тежина, бидејќи по едно лице добива тежина во половината и вратот, респираторната функција веднаш страда. Како резултат на тоа, се јавува дневна поспаност, што го отежнува решавањето на проблемот со дебелината и ве тера да јадете повеќе.

Други студии покажаа дека недостатокот на спиење за неколку дена може да го влоши метаболизмот и да ги наруши нивоата на хормони. Студии кои го ограничуваат спиењето на здрави возрасни лица во текот на неколку ноќи покажаа дека способноста на телото да се процесира гликозата во крвта се намалува, во некои случаи води до дијабетес .

Врз основа на резултатите од студијата, може да се заклучи дека краткото спиење е поврзано со многу време поминато на храна и пијалок. Ова може да предиспонира до зголемен внес на калории и дебелина. Истражувањата треба да се продолжат.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .