Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Има помалку жени лидери во медицината отколку мажи со мустаќи

Додека мажите историски доминираат во медицината, во последниве децении, застапеноста на жените драстично се зголеми.

Во 1960 година, само 9% од американските студенти по медицина беа на фер секс, но во текот на изминатите 15 години речиси половина од студентите по медицина станаа женски.

Сепак, процентот на жени во академската медицина останува низок, а само 21% од професорите се жени.

Има мал број жени на раководни позиции е проблем, бидејќи тоа подразбира недостаток на еднаквост, а исто така и затоа што во други области, повеќе жени лидери се поврзани со поголема продуктивност, велат американските истражувачи кои ја спроведоа студијата.

Тим од Универзитетот во Пенсилванија и Универзитетот во Калифорнија истражуваше голем број жени како медицински лидери во водечките медицински школи финансирани од Националниот институт за здравство. Нивниот број беше споредуван со бројот на мажи со мустаќи.

Муските беа избрани затоа што се ретки, а тимот сакаше да види дали има уште помалку жени. Тие го мерат соодносот на жените со мажи со мустаќи меѓу институциите и специјалитетите.

Во принцип, тие анализираа 1018 раководители на медицински установи и универзитети со пребарување на локалитетите на избрани медицински школи.

За секој менаџер на одделот, тие собраа детални информации за нивната медицинска специјалност, институција и пол. Тие, исто така, го забележале присуството на мустаќи кај мажите, што ги дефинирало како "присуство на коса над горната усна".

Резултатите покажаа дека 13% од раководителите на одделот се жени, додека 19% се мажи на бејлин. Уделот на раководителите на женските одделенија се движеше од 0-26% меѓу сите институции, а 0-36% меѓу сите специјалности. Од друга страна, процентот на мажи со мустаќи изнесуваше 0-37% меѓу институциите и 2-31% меѓу специјалитетите.

Во пет специјалитети има повеќе од 20% жени лидери: акушерство и гинекологија (36%), педијатрија (31%), дерматологија (23%), семејната медицина (21%) и итна медицина (21%).

Во десет специјалитети имало повеќе од 20% од лидерите на Балин. Сепак, најмногу бујна мустаќи беа забележани кај психијатрија (31%) и менаџери за анестезиологија (26%).

Вкупниот индекс на мустаќи меѓу академските медицински единици изнесува 0,72.

Тимот ги поканува сите оддели да постигнат индекс на мустаќи еднаков на еден и повеќе. Постојат само два начина да се реши проблемот: зголемување на бројот на жени на високи позиции или бричење на машки глави од страна на машки глави.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .