Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Окоја заштитни мерки при купување играчки за деца

Периодот на прекин на божиќ е во полн замав, така што Американската академија за офталмологија ги повикува луѓето да не даваат играчки на деца кои можат да предизвикаат оштетување на очите. Ова беше проследено со една студија објавена претходно оваа година, која покажа зголемување на повредите на децата од играчки пиштоли.

Во 2014 година, повеќе од 250.000 деца на возраст под 12 години биле третирани со играчки во одделенијата за итни случаи во САД.

Една студија на Медицинскиот факултет во Стенфорд, Калифорнија, покажува дека зачестеноста на повредите на децата од пиштоли за играње се зголемила за 511% во периодот од 2010 до 2012 година, додека околу 3 000 деца биле третирани поради повреди на очите.

Најчестите повреди на очите се корнеални гребнатини или гребнатини на површината на очите, како и хипереми - хеморагии во предната комора на окото. Понекогаш повредата може да биде посериозна и да доведе до слепило, на пример, поради прекин на окото или ретинално одвојување.

Сепак, експертите предупредуваат дека другите фрлачки или летачки играчки исто така може да им наштетат на децата. Тие вклучуваат лизгалки, пикадо и уште попопуларни сега летачки квадрикетари (беспилотни летала), кои се сметаат за играчки.

Американската академија за офталмологија ги повикува луѓето да обрнат внимание на следните заштитни мерки за очи при купување играчки за деца:

  1. Избегнувајте купување airsoft и пневматски пиштоли и митралези, пиштоли за пиштол и било какви играчки со остри, испакнати или други делови кои можат да придонесат за навлегување на туѓите тела во очите.
  2. Купи само ласерски играчки кои се обележани и сертифицирани; Осигурајте се дека ги исполнуваат безбедносните стандарди за ласерски производи за ограничување на моќноста.
  3. Кога купувате спортска опрема, осигурајте се дека исто така купувате соодветни очила за поликарбонатни леќи, бидејќи тие се отпорни на прскање и со помала веројатност да ги оштетат вашите очи.
  4. Дозволете играчките да одговараат на возраста и зрелоста на детето, проверете ги препораките за возраст на етикетата.
  5. Обезбедете соодветен надзор кај возрасните кога децата играат со играчки што можат да предизвикаат повреди на очите; Секогаш чувајте одделни играчки купени за постари деца од помлади деца.

Ако вашето дете има повреда на очите, веднаш побарајте медицинска помош од офталмолог.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .