Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вишокот сол го зголемува ризикот од егзема, мултиплекс склероза и астма.

Според научниците, во современата исхрана, која вклучува значителна количина на сол, лежи причината за нагло зголемување на инциденцата на егзема, мултиплекс склероза , астма и некои други автоимуни болести.

Така, истражувачкиот германски-американски тим спроведе студија за улогата што ја имаат Т-помошните клетки во телото, со оглед на нивната релевантност за таква основна функција како засилување со имунолошкиот адаптивен одговор. Како што се покажа, дел од овие клетки, кои се подобро познати под името "Th17", имаат значајно влијание врз развојот на болести на автоимуниот тип.

Што се однесува до влијанието на сол, тоа доведува до агресивно однесување на овие Th17 клетки. Особено, кога ги следевме експерименталните глувци, чија исхрана во експериментот се состоеше од храна со висока содржина на сол, беше забележано ненадејно зголемување на овие клетки во нервниот систем. Зголемувањето на нивниот број, пак, има воспалителен ефект.

Според Ралф Линкер, претставник на Универзитетот во Ерланген-Нирнберг, оваа студија е прва од ваков вид. Поради тоа се појавија конкретни докази за фактот дека во вишок, сол во телото е главен фактор кој придонесува за развој на автоимуни болести во една или друга форма.

Претходно во текот на истражувањето беше докажано дека кога се конзумира сол во вишок, постои ризик од зголемување на крвниот притисок.

Потсетиме дека автоимуните болести се група на болести во кои автоимуните патолошки тела нанесуваат здрави ткива на телото, што, соодветно, доведува до нивно брзо уништување.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .