Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Херпес зостер може да доведе до мозочен удар и срцев удар

Херпес зостер, исто така познат како ќерамиди , е поврзан со зголемено ниво на акутни кардиоваскуларни заболувања, како што е исхемичен мозочен удар и миокарден инфаркт или срцев удар, според една студија објавена во PLoS Medicine.

Херпес зостер е чест вирус кој влијае на милиони Американци секоја година, со потенцијално сериозни последици.

Вирусот предизвикува и сипаници и шингли (OL). По сипаница, вирусот останува неактивен во телото.

Ако повторно се активира, што може да се случи по многу години, тоа може да доведе до ќерамиди - болен, експлозивен кожен осип. Може да биде комплицирана од пролонгирана, тешка, неподнослива болка, која се нарекува пост-херпетична невралгија (PNH).

ОЛ може да се појави на било која возраст, но е особено веројатно кај луѓе постари од 60 години, оние кои имале сипаници пред 1 година или лица со ослабен имунолошки систем. Лицето кое дејствувало со осип на ОР и кој претходно не страдал од сипаници или не бил вакциниран, може да се разболи од сипаници, но не го има. Сепак, сипаници можат да бидат толку неизвесни што луѓето не го забележуваат навреме, додека подоцна, тие можат да се разболат со NL. Сеуште не е јасно зошто вирусот повторно се активира.

Акутните кардиоваскуларни заболувања (CVD) се водечки причини за морбидитет и морталитет во САД. Сепак, многу причини сеуште не се утврдени.

Се верува дека акутните инфекции доведуваат до CVD поради дисфункција во крвните садови, во која плаките се руптурираат во ѕидовите на артеријата, зголемувајќи го ризикот од згрутчување на крвта.

Во 2006 година, во САД беа воведени програма за вакцинација за лица на возраст од 60 години или постари, со цел да се спречи морбидитетот поврзан со зостер.

Каролина Минасијан и тимот од лондонската школа за хигиена одлучија да го измерат краткорочниот зголемен ризик од мозочен удар и миокарден инфаркт по ќерамидите.

Тимот идентификуваше 42954 лица на возраст од 65 години со дијагноза на АЛ и исхемичен мозочен удар, како и 24.237 лица кои биле дијагностицирани со АЛ и миокарден инфаркт во период од пет години.

Истражувачите потоа ја пресметале веројатноста за појава на мозочен удар или миокарден инфаркт во рок од 12 месеци по дијагнозата на OL.

Се покажа дека веројатноста за мозочен удар била 2,4 пати повисока, а срцев удар 1,7 пати повисок во текот на првата недела по ОЛ. Ризикот постепено се намалува во рок од 6 месеци по дијагнозата на ОР.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .