Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Третман на арахнофобија за две минути

Ако мислата за можна средба со пајаците ви дава гушетки и вистински страв, ако се обидувате на секој начин да избегнете потенцијална средба со нив, тогаш припаѓате на таа категорија луѓе што страдаат од арахнофобија. Според податоците, околу една третина од Американците страдаат од оваа патологија. Сепак, според една нова студија, овој страв од пајаци може да се отстрани во рок од 2 минути, со користење на единечна доза на заеднички бета-блокатор.

Истражувачите откриле дека пропранололот, кој се користи за лекување на висок крвен притисок , коронарна артериска болест и други срцеви заболувања за кои претходно биле идентификувани амнезиските ефекти, може значително да го намали стравот од арахнид.

Лекарите Марике Сотер и Мерил Кајнт од Одделот за клиничка психологија на Универзитетот во Амстердам, Холандија велат дека нивните наоди, објавени во списанието Биолошка психијатрија, можат да понудат нова стратегија за лекување луѓе со арахнофобија и други анксиозни нарушувања.

Новиот пристап за третман е базиран на теорија позната како "реконсолидација на системската меморија", која беше откриена од страна на невронаучник Џозеф Леду и тимот пред околу 15 години.

Теоријата имплицира дека спомените можат да се променат по активирањето, со цел да се сменат нивните психолошки ефекти - оваа стратегија се сметаше за потенцијал за третирање посттрауматски стрес-нарушувања (ПТСР) преку менување на психо-трауматски сеќавања.

Ефикасноста на теоријата била испитувана кај животните и кај здравите луѓе. Сега, тимот ја покажа можноста за повторна консолидација на системската меморија кај луѓето со арахнофобија.

За да ги постигнат своите заклучоци, истражувачите привлекоа 45 лица со арахнофобија. Тие беа поставени веднаш до тарантула за 2 минути, што предизвика нивно вистински напад на страв.

По контакт со пајакот, учесниците беа случајно поделени за да добијат или единечна доза (40 mg) пропранолол или плацебо.

Во споредба со оние кои примале плацебо, оние кои примале пропранолол покажаа значително намалување на однесувањето на избегнувањата и зголемување на приближувањето на однесувањето во однос на пајаците. Овој ефект опстојувал една година по студијата.

Врз основа на овие резултати, тимот предлага поефикасна стратегија за третман на разни фобии. Сепак, тимот признава дека се потребни големи студии за долгорочните ефекти на потиснување на анксиозните нарушувања.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .