Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Зошто тамоксифен не работи за некои жени со рак на дојка чувствителен на хормон?

Тамоксифенот е лек кој го блокира дејството на хормон естрогенот, кој може да го преполови ризикот од повторна појава на рак на дојка кај жени со рак на дојка чувствителен на хормон. Сепак, кај некои пациенти таа е поефикасна отколку кај другите пациенти. Научниците се обидуваат да го испитаат овој феномен.

Две нови студии беа презентирани на Симпозиумот за рак на дојка во Сан Антонио, Тексас.

Даниел Херц, професор по фармација, научен соработник на Универзитетот во Мичиген, бил вклучен во двете студии. Тој вели дека една од причините зошто тамоксифенот не работи е тоа што туморот наоѓа зафат во надминувањето на антиандрогениот третман. Тие веруваат дека некои пациенти веројатно се помалку подложни на терапија со тамоксифен или ендокрина терапија поради нивната генетика.

За ефективно да функционира тамоксифен, тој мора целосно да се метаболизира до својата помоќна форма - ендоксифен. Една теорија е дека поради некоја причина - кај некои пациенти, лекот произведува ниски нивоа на ендоксифен. Се разбира, резултатите од третманот ќе бидат полоши ако нивото на активниот метаболит е помало.

Една анализа беше базирана на обединети податоци од тамоксифен, кои сугерираа дека е полошо метаболизиран кај пациенти со одредени варијанти на CYP2D6 генот. Сепак, за време на анализата, податоците не беа потврдени.

За да се обидат да го решат овој проблем, професорите Херц и неговите колеги повторно ги испитале доказите за да дознаат дали е откриена грешка во генотипирање во клучниот ген на CYP2D6.

Тие заклучија дека генотипизираната грешка не игра водечка улога. Сепак, пациентите кои учествувале во студијата биле од различни клиники, што може да доведе до статистички отстапувања. Професорот објасни дека генотипирањето на туморот во овие ветувачки клинички испитувања не е причина за негативни тестови или лажно-позитивни резултати.

Резултатот остава повеќе прашања отколку одговори за тоа зошто тамоксифен работи кај некои пациенти, а не кај други. Сепак, тоа покажува дека варијантите на гените кај пациентите се вистинската насока во која е неопходно да се продолжи со пребарувањето.

Во втората студија, тимот откри дека, очигледно, не само генот CYP2D6, туку и CYP2C9 се одговорни за активирање на тамоксифенот.

Лекарот дошол до заклучок дека во моментот постои хипотетичка врска помеѓу генотипот и ефективноста на лекот, што не е потврдено.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .