Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

3D видео-игри можат да ја подобрат меморијата

Добри вести за сите љубители на видео-игри. Новите истражувања открија дека таквите игри можат да ја подобрат меморијата и можеби ја отворат вратата за нов начин на одржување на когнитивните функции кај постарите лица.

Видео игрите обично не се гледаат во позитивно светло во однос на здравјето. Претходните студии тврдат дека тие само го влошуваат седентарен начин на живот, додека насилните видеоигри се поврзани со агресивно однесување и намалена самоконтрола.

Сепак, истражувачите наоѓаат повеќе и повеќе придобивки од видео игрите. Една студија претходно објави дека видео игрите можат да им помогнат на луѓето со аутизам .

Сега, истражувачите на Универзитетот во Калифорнија, Ирвин (UCI) сугерираат дека видео игрите можат да им помогнат на луѓето со деменција или други состојби поврзани со губењето на меморијата. Наодите се објавени во Журнал за неврологија.

Коавторките на студијата Крег Старк и Дане Клеменсон, од Центарот за невробиологија на обука и меморија на UCI, побараа од голем број колеги да не играат игри за да играат една од две видеоигри 30 минути дневно во тек на 2 недели:

  • Прва 2Д игра: "Лути птици";
  • Втората 3D игра: "Супер Марио 3D светот".

Студентите поминаа меморија тестови пред и по периодот на играта, за што им беше понудено да запомнат одредени предмети за домаќинството. Потоа им беа прикажани слики од истите предмети, како и нови објекти и оние кои се малку поинакви од оригиналните слики и беа замолени да ги класифицираат.

За овие функции, хипокампусот е одговорен - регион на мозокот поврзан со меморијата и учењето. Оваа функција се влошува со возраста. Во споредба со учениците кои играле 2D игри за период од 2 недели, оние кои играле 3D игри ги подобрија перформансите на меморијата во просек за 12%.

Претходните истражувања на Клеменсон и неговите колеги откриле дека глодарите го зголемуваат неврониот раст и сигнализирањето во хипокампусот, додека пак повеќе учат за животната средина. Постојат сличности меѓу околината кај глодарите и учениците во 3D игрите.

3D игрите содржат повеќе информации отколку просторни 2D игри, што го принудува играчот да активира повеќе когнитивни процеси, вклучувајќи визуелни и просторни, внимание, мотивациони и емоционални процеси, како и критичко размислување.

Следно, тимот планира да открие дали 3D видео-игрите помагаат да се подобрат намалените когнитивни функции кај постарите лица.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .