Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Зошто сиромашните деца имаат поголема веројатност да бидат дебели?

Една нова студија објавена во Европскиот весник за јавно здравје покажува дека сиромашните деца се речиси три пати почесто од нивните подобри врсници се дебели . Но, прашањето е важно: зошто?

Според авторите на студијата, предводена од професорот Ивон Кели од Универзитетскиот колеџ во Лондон, дебелината е поврзана со развојот на многу хронични болести кои претставуваат закана за здравјето и економскиот товар. Тие објаснуваат дека децата кои се со прекумерна тежина и дебели имаат поголем ризик од дебелина во текот на нивниот живот.

Така, проучувањето на причините за дебелина кај децата е важна област на истражување од психолошка, економска и социјална гледна точка на здравјето.

За да ги спроведат своите истражувања, научниците користеле податоци од студијата Millennial Cohort, која следела речиси 20.000 семејства низ Велика Британија.

Децата, како дел од студијата, биле измерени на возраст од 5 и 11 години. Покрај тоа, истражувачите земаа во предвид многу аспекти на животната средина и начинот на живот на детето, на пример, дали мајката пушела за време на бременоста, колку време доењето траело и така натаму. Тимот, исто така, го испитува присуството на прекумерна тежина или дебелина кај мајката.

Резултатите покажаа близок однос помеѓу сиромаштијата и дебелината во детството; на 5-годишна возраст, децата од сиромашни семејства беа речиси двојно поверојатно да страдаат од дебелина.

Истражувачите отидоа длабоко во детали кога гледаа на ефектите на физичката активност, споредувајќи ја фреквенцијата на спортот, активните игри и времето кога спиеле, гледајќи телевизија и играјќи компјутерски игри. Исто така, ги погледнале навиките за јадење: дали детето има појадок, колку потрошил слатки и овошје.

Вежбањето повеќе од три пати неделно, раниот сон и редовната потрошувачка на овошје имаа позитивен ефект врз одржувањето на нормалната тежина. Но, пушењето кај мајките за време на бременоста и индексот на телесна маса на мајката имаа негативен ефект врз подложноста на дебелината кај детето.

Овие нееднаквости веројатно се должат на различната достапност на ресурси, храна и знаење кај сиромашните и богатите деца, и тука се наоѓаат причините за дебелината кај сиромашните деца.

Сепак, докторот појасни дека само 20% од дополнителниот ризик од дебелина кај децата зависи од опишените фактори. Истражувачите признаваат дека нивните модели не можат целосно да го објаснат диспаритетот во дебелината во детството, веројатно има и други фактори на ризик.

Истражувањата треба да се продолжат.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .