Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Како херпес вирусот се активира под стрес

Научниците открија клеточен механизам кој ви овозможува да ги разберете причините за овој феномен, според една студија, чии резултати се објавени во списанието "Мобилни клетки и микроби"

Околу 90% од населението во САД има херпес симплекс вирус (HSV). Ова води до лабиален херпес, рекурентни инфекции на очите, оштетување на гениталиите, а во ретки случаи на енцефалитис - воспаление на мозокот со смртност од 30%, а во отсуство на третман, стапката на смртност е 70-80%. Вирусот на сипаница, кој предизвикува сипаници и ќерамиди, е тесно поврзан со ХСВ.

Претходните студии ги поврзаа протеините наречени JNK, со стрес. Тимот веќе знаеше дека ХСВ е латентен кај невроните и знаел дека стресот предизвикува вирусна реактивација. Кортикостероидот, природен стрес-хормон, се покажа дека ги активира патеките и активира механизми за JNK да започне невронска смрт.

Една нова студија беше спроведена од група специјалисти на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Северна Каролина, во која постар автор Моханиш Дешмук специјализира во опстанокот и смртта на невроните.

Тимот започна со експериментирање да го деактивира вирусот во примарните неврони на глувчето, со цел да го реактивира. Ова им овозможило да истражуваат специфични патишта на клеточниот протеин, потенцијално вклучени во вирусна реактивација. Тие се фокусираа на JNK протеинот.

За да ги измамат невроните на глувци, првиот автор на студијата и виролог Ана Клиф додаде хемикалии кои го имитираат губењето на факторот за раст на невроните; тие треба овој фактор да останат здрави. Таа, исто така, користела кортикостероиди за да имитира што се случува во телото, исто како што стресот е предизвикан од високи нивоа на кортикостероиди.

Резултатите покажаа дека JNK протеинскиот пат бил активиран непосредно пред вирусот да почне да ги напушта невроните. Кога JNK беше блокиран, вирусот повеќе не можеше да се активира. Истражувачите исто така откриле дека вирусот може да се активира дури и ако вирусната ДНК во невроните е потиснат. Вирусот е способен да го смени својот хроматин преку хистон фосфорилација.

Во моментов не постои лек за херпес. Истражувачите се надеваат дека ќе ги повторат резултатите на човечките неврони. Ако тие можат да потврдат дека JNK протеинот е клучен во реактивирањето на вирусот на херпес кај луѓето, ова може да доведе до развој на лек за болести поврзани со HSV и други сродни вируси.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .