Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Преносот на вирусот Ебола во Либерија води кон единствен извор

Многу е веројатно дека повеќето случаи на тежок втор бран на епидемијата потекнуваат од еден извор.

На крајот на 2013 година, најголемата епидемија на ебола од Ебола (EVD) се појави во Западна Африка откако се појави нова форма на болеста.

EVD за првпат беше откриен во 1976 година, се пренесува од домаќинот на лицето, а потоа се шири и на други луѓе. Околу 50% од инфекциите се фатални.

Претходните епидемии беа ограничени на преовладувачката лезија на оддалечените села во Африка. Сепак, неодамнешната епидемија достигна големи урбани области во Гвинеја, Либерија, Сиера Леоне и соседните земји, со што се појавија повеќе од 28.000 инфекции и се случија повеќе од 11.000 смртни случаи. Најголем број на смртни случаи биле во Либерија.

Вишиот истражувачки автор Густаво Палацио и првиот автор Џејсон Ладнер од Институтот за инфективни болести на САД, користеа секвенционирање на геном за да извршат детална презентација на континуираното ширење и диверзификација на EVD.

Тимот ја воспостави секвенцата на геномот на ебола кај 139 пациенти погодени од вториот бран на епидемијата во Либерија. Тие исто така анализираа 782 претходно објавени секвенци низ цела Западна Африка.

Иако ЕВД неколку пати се прошири во Либерија од соседните земји, сега се чини дека повеќето случаи во Либерија се резултат на единствен вирус на летање, кон крајот на мај или почетокот на јуни 2014 година, околу почетокот на вториот бран на случаи во Либерија. ЕВД потоа брзо се прошири низ целата земја, интензивирајќи ја појавата во Гвинеја.

Линкови покажуваат дека сите извори на вирусот се шират од Сиера Леоне, околу почетокот на вториот бран во Либерија. Истиот извор бил поврзан со некои случаи во Монровија.

Распространетото движење на вирусот Ебола во Либерија беше поврзано со високо ниво на миграција во земјата. Редовната миграција на инфицирани лица им отежнува набљудување и изолирање, кои се од суштинско значење за борба против епидемијата на ебола.

Авторите известуваат за потребата од дополнителни истражувања за да се разбере како вирусот првично се шири на луѓето за време на оваа појава.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .