Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Каннабидиолот може да им помогне на децата со епилепсија

Резултатите од серијата студии презентирани на 69-тото годишно собрание на Американското здружение за епилепсија во Филаделфија, Пенсилванија.

Cannabidiol (CBD), вид на канабиноид кој се смета за потенцијална терапија за различни состојби, вклучувајќи и епилепсија . КБР изгледа ветувачки за деца со епилепсија отпорна на третман, како што се Леннокс-Гастау синдром (ЛГС) и Драве синдром (ДС).

Epidioleks, QBD фармацевтска течна формулација развиена од GW Pharmaceuticals, моментално е во трета фаза од клиничките испитувања во САД. На конференцијата беа презентирани три студии кои ја истакнаа ефикасноста и безбедноста на КБР.

Најголемата студија покажала ефикасност и безбедност на Епидиолекс во период од 12 недели. 261 учесник, главно деца на возраст од 11 години, во просек имале тешка епилепсија, која не одговорила соодветно на други третмани.

Епидиолекс е пропишан со постепено зголемување на дозата, заедно со тековните тераписки режими за антиэпилептични лекови (ПЕП). Членовите на семејството ја забележале фреквенцијата на нападите. Клиничарите исто така извршиле хематолошки тестови, тестови на црниот дроб и бубрезите на 4, 8 и 12 недели од студијата.

По 3 месеци, зачестеноста на сите напади се намалила за 45% за сите учесници, во просек; 47% од испитаниците доживеале 50% или повеќе намалување на сериозноста на нападите; 9% од пациентите немале епилептички напади по почетокот на третманот. ДС пациентите доживеале намалување на нападите од 62%, а 13% не откриле напади. Со LGS, атоничните напади се намалија за 71%.

Повеќе од 10% од учесниците доживеале несакани ефекти, главно во форма на поспаност, дијареа и замор, со што 4% од пациентите го прекинале третманот. Сериозни несакани дејства биле пријавени кај 34% од пациентите, од кои 5% биле поврзани со третман. Недостатокот на ефективност доведе до одбивање на 12% од пациентите да продолжат да учествуваат во студијата. Долгорочната ефикасност на лекот покажа дека по 12 месеци од третманот, 10 учесници имаа напади за 50%.

Студијата за интеракцијата на КББ со другите сонди покажа дека лекот добро функционира со другите, меѓусебно потенцирајќи терапевтски ефекти.

Коноп, кој се користи за синтеза на лекови, е специјално развиен од научници кои произведуваат КБР во соодветна форма за терапевтски цели. Оваа форма на лекот не е опојна.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .