Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Нови клучеви за разбирање на зависноста од никотин

Постои ново разбирање за тоа како никотин предизвикува зависност, според една студија објавена во eLife.

Една од субјективните причини за луѓето да се откажат од пушењето лежи во фактот дека по осветлување на цигара исчезнуваат чувството на жед, раздразливост и вознемиреност. Ова е познато како негативна награда, делумно е контролирана од регион на мозокот наречен френулум на мозокот.

Се смета дека невротрансмитери - ацетилхолин и глутамат влијае врз зависноста на никотин во лигавата, но молекуларните детали на оваа регулација се нејасни.

Медијаторите се хемиски уреди за сигнализација на мозокот. Тие се спакувани во сферични структури на краевите на невроните, наречени везикули. По приемот на специфичен сигнал, невроните ја ослободуваат содржината на везикулите во синапсот (врската помеѓу нервните клетки), испраќајќи сигнал до следниот неврон.

Невроните можат повторно да ги употребуваат невротрансмитерите, да ги апсорбираат преку процес на повторна употреба, кој ви овозможува да го контролирате точниот број на невротрансмитери во синапсите. Дури и мало нарушување во рамнотежата на невротрансмитерите може да влијае врз однесувањето. Во случај на ацетилхолин, тоа може да влијае на нашата способност да се справиме со зависноста.

Инес Ибанес-Талон и неговите колеги од Универзитетот Рокфелер во Њујорк одлучија да ги разберат механизмите на зависност. Тие создадоа модел кај глувци каде што има недостаток на клучен ген кој е вклучен во третманот на ацетилхолин; ова го спречува создавањето на ацетилхолин во невроните за лигаменти.

Исклучувањето на ацетилхолинот под дејство на глутамат се јавува на два начина:

  • прво, со намалување на ослободувањето на глутамат од невроните;
  • втората е со ослабување на повторното заземање на глутамат во везикули.

Двата механизми го нарушуваат нормалното сигнализирање, со што влијаат на возбудливоста на невроните.

Врз основа на овие наоди, истражувачите сугерираат дека ацетилхолин регулира колку глутамат ќе биде ослободен во синапсот, и со каква фреквенција. Студиите кои користат електронска микроскопија потврдија дека невротрансмитерите кои се истовремено на истото место и државата влијаат едни на други.

Кога истражувачите го отстранија ацетилхолинот од мозочниот фремен на глувците, тие станаа нечувствителни на стимулацијата на никотин, не развија толеранција и не доживеале симптоми на повлекување.

Ова истражување може да придонесе за развој на нови третмани за зависност од никотин.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .