Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Инхибитор на ензим е развиен, кој може да помогне во лекувањето на меланом.

Лабораториските тестови покажаа дека инхибиторот на ензимската керамидаза киселина ги прави клетките на ракот поподложни на третманот.

Студијата, базирана на Универзитетот во Калифорнија, Ирвин (ICU), беше објавена во Journal of Biological Chemistry.

Ракот на кожата е најчестиот вид на малигни неоплазми во САД. Додека меланомот претставува само 1 од 50 случаи на рак на кожата, тој предизвикува најголем број на смртни случаи. Националниот институт за рак проценува дека речиси 74.000 Американци ќе бидат дијагностицирани со меланом, а речиси 10.000 ќе умрат од оваа болест пред крајот на 2015 година.

Даниеле Пиомели, професор по анатомија и невронаука на ИДУ и главен автор на новата студија, вели дека меланомот е една од најагресивните форми на рак кај луѓето, со исклучително негативна прогноза ако дијагнозата не е направена во раните фази на болеста. Меланомот започнува во меланоцити, клетките на кожата кои произведуваат меланин, пигментот кој ѝ дава боја на кожата.

Во нивната студија, професорот Пиомели и неговите колеги откриле како еден ензим наречен церамидазна киселина може да го забрза растот на меланомот.

Тие откриле дека ензимот е многу активен во примероците на меланом земен од биопсии. Оваа висока ензимска активност води до побавна апоптоза. Ова е механизмот со кој неживите клетки се уништуваат во телото. Без апоптоза, клетките на ракот може да растат и да се размножуваат неконтролирано.

Во следната фаза на студијата, групата експериментирала со молекули кои можат да ја инхибираат активноста на керамидаза киселина. Во културите на клеточните меланоми, соединенијата се синтетизираат, што ги прави клетките на ракот поподложни на ефектите на одредени антиканцерозни лекови.

Како дел од работата, не беше испитувано како функционираат инхибиторите на ензимите, но истражувачите претпоставуваат дека инхибиторите ја враќаат способноста на клетките да се апоптоза.

Тимот забележува дека новите соединенија можат да се применат на таков начин што ќе овозможат здрава кожа околу туморот да комуницира со клетките на ракот и да ги уништи. Тие ќе можат да го спречат ширењето на остатокот од телото.

Во перспектива, научниците ги презентираат овие инхибитори како што се вклучени во тематски третмани. На пример, лекот може да се произведува во форма на крем кој може да стане дел од агресивна програма за третман на меланом.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .