Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Премногу возрасни земаат лекови за намалување на холестеролот.

Речиси половина од оние луѓе кои се препишани лекови за намалување на холестеролот не ги земаат, според податоците објавени во американскиот неделен морбидитет и извештај за морталитет.

Од 2007 до 2014 година, имаше намалување на стапката на појава на Американци со висок холестерол, поради зголемената употреба на лекови за намалување на холестеролот.

Сепак, високите нивоа на ЛДЛ, исто така познати како "лош холестерол", остануваат главен фактор на ризик за кардиоваскуларни болести и мозочен удар . Во САД, 78,1 милиони возрасни живеат со високи нивоа на ЛДЛ и висок ризик од кардиоваскуларни заболувања.

Тие се советуваат да прибегнат кон редовни вежби, здрава исхрана и да постигнат губење на тежината, покрај терапијата со лекови. Сепак, помалку од половина од поединците се во согласност со препораките на лекарите.

Американскиот колеџ за кардиологија (ACC) и Американското здружение за срце (AAC) препорачуваат земање на лекови за намалување на холестеролот за:

  • срцеви заболувања, историја на срцев удар, одредени видови на мозочен удар или ангина пекторис ;
  • LDL ниво 190 mg / dL или повеќе;
  • дијабетес со ниво на LDL од 70-189 mg / dL кај луѓе на возраст од 40 до 75 години.

Истражувачите од центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) ги анализираа податоците од Националното истражување за здравје и исхрана за годините 2005-2012.

Се покажа дека 36,7% од возрасните Американци на возраст од 21 и повеќе години се препорачува да земаат лекови за намалување на холестеролот. Од нив, само 55,5% земаат такви лекови. 46,6% изјавиле дека го промениле начинот на живеење, а 37,1% изјавиле дека направиле промени во нивниот начин на живот и земале лекови; додека 35,5% апсолутно не преземаат никакво дејство.

Од 40,8% од сите мажи кои имаат право на лекови, 52,9% го зеле. Од 32,9% од сите жени, 58,6% земале. Од 24,2% од сите Американци со мексиканско потекло, само 47,1% земале лекови. Од 39,5% од сите членови на негроидната раса, 46% земале дрога. Од 38,4% од сите претставници на Кавказоед, 58% зеле. Според податоците, најмалку се придржувале кон препораките на трката за Негроид.

Луѓето кои ги прифатија принципите на здрав начин на живот, најверојатно ќе земаат лекови за намалување на холестеролот, а само еден од пет нема да ги слуша препораките на специјалистите.

Постои причина да се размислува.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .