Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Одредени супстанции во кафето можат да ги ублажат симптомите на дијабетес

Кафето и дијабетисот се најчестите теми што се дискутираат во медицинските вести, бидејќи секој десетти Американец страда од дијабетес, а половина од населението секојдневно го консумира кафето. Втората студија детално ги испитува некои од состојките на кафето и нивните потенцијални ефекти врз дијабетесот.

Тековната студија е објавена во весник на природни производи. Лицата со дијабетес тип 2 имаат инсулинска резистенција. Инсулинот обично помага да се контролира количеството на гликоза во крвта. Ако нивоата се високи, тогаш сигналот оди до црниот дроб и мускулите, откако почнуваат да апсорбираат повеќе шеќер. Во раните фази на болеста се зголемува количество на инсулин во обид да се убеди телото да зема повеќе гликоза. Како што болеста напредува, клетките кои продуцираат инсулин во панкреасот полека умираат од прекумерна употреба.

Последиците се застрашувачки: оштетување на големите крвни садови во срцето, мозокот и нозете и оштетување на малите крвни садови може да предизвикаат проблеми во бубрезите, очите, нозете и периферниот нервен систем.

Во кафето има повеќе од 1000 различни хемиски соединенија. Ова импресивно соединение вклучува кининска киселина, ацетилметикарбан, диметил дисулфид, путресцин, ниацин, тригонеллин, теофилин и нашиот стар пријател и непријател, кофеин. Секоја состојка може да има различни ефекти врз телото.

Студијата за кафе и неговата способност да го спречат или забават развојот на дијабетес тип 2 добиле фер износ на внимание.

Една неодамнешна студија беше спроведена од страна на Seren Gregersen и неговите колеги од Одделот за ендокринологија и интерна медицина во Универзитетската болница Архус, Данска.

Грегерсен и неговиот тим ги испитувале ефектите на голем број на состојки за кафе на клетките на стаорци во тест цевка. Поголемиот дел од соединенијата немаа значајни ефекти, но кафестолот и кофеинската киселина покажаа некои интригантни резултати.

Анти-канцерогени ефекти кај стаорци и невропротективни ефекти врз модел на Паркинсонова болест кај овошните муви се утврдени.

Оваа студија покажа дека кафестолот и кофеичната киселина го зголемуваат производството на инсулин во присуство на гликоза. Исто така, беше откриено дека кафестолот ја зголемува внесот на гликоза во мускулните клетки, како што се современите лекови за дијабетес.

Сеуште треба да се направи многу истражување, но веќе е направен почеток.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .