Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Гледањето телевизија може да ја наруши когнитивната функција.

Познато е дека недостатокот на физичка активност и седењето подолго време имаат негативно влијание врз здравјето. Исто така, неодамна се испитува ефектот на погоре на когнитивната функција кај возрасните. Една нова студија објавена во JAMA Psychiatry.

Научниците, обрнувајќи внимание на здравјето на долг рок, веќе долго време се загрижени за последиците од седентарен начин на живот, особено со растечката популарност на телевизорите и компјутерите.

Здравствените последици од седентарен животен стил се познати и вклучуваат поголем ризик од кардиоваскуларни заболувања, одредени видови на рак, тип 2 дијабетес и дебелина .

Покрај тоа, физички активните луѓе живеат подолго и помалку се подложни на депресија . Исто така, има повеќе докази дека физичката активност помага да се подобри, или да се одржи, когнитивната функција.

Тековната студија е предводена од Тина Хоанг од Институтот за образование на Северна Калифорнија во Медицинскиот центар Ветерани.

Резултатите од претходната британска студија, објавена во 2003 година, го разгледаа односот помеѓу физичката активност кај 30-годишниците и последното когнитивно здравје во подоцнежниот живот. Студијата покажала дека вежбата на 36-годишна возраст била поврзана со значително пониска стапка на намалување на меморијата на возраст од 43-53 години.

Тековната студија е прва од ваков вид, која го сврте вниманието кон седентарен начин на живот, гледајќи телевизија, вежбање и долгорочни когнитивни ефекти кај луѓето на возраст од 18-30 години.

Студијата користела податоци од 3247 возрасни лица, кои биле подеднакво поделени помеѓу мажи и жени, бели и црни. Податоците од учесниците во пет градови во САД беа земени од студија за ризикот од грабеж на коронарна артерија кај младите (CARDIA).

Учесниците ги пополнија прашалниците во кои беше неопходно да се наведе просечниот број на часови поминати на ТВ и поминати на вежби. Податоците беа собрани на секои 2-5 години, помеѓу 1985-2011 година.

По 25 години, секој учесник одлучил комплекс од три когнитивни тестови. Студијата покажа дека оние кои биле помалку активни и поминале повеќе време пред ТВ, покажале влошување на резултатите, покрај тестовите за вербална меморија.

Резултатите уште еднаш ја нагласуваат штетата на седентарен начин на живот и ниска физичка активност.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .