Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Нова аспирин предност?

Аспирин и деривати на салицилна киселина можат да помогнат во борбата против низа невродегенеративни болести, според една нова студија објавена во списанието PLOS One.

Растенијата се користат за лекување на болести низ историјата. Околу 50% од лековите развиени во изминатите 20 години и одобрени од страна на ФДА се или природни производи или синтетички деривати на природни производи, најчесто добиени од растенија.

Салицилната киселина (ЦК) и неговите деривати се одличен пример. СК е најважниот хормон кој го регулира имунолошкиот систем на растенијата. Ацетилсалицилна киселина или аспирин е главниот дериват на SC. За илјадници години, оваа природна супстанција се користи за намалување на болката, треска и воспаление.

Американците консумираат околу 80 милиони аспирин таблети дневно, а тековната употреба вклучува срцев удар, мозочен удар и одредени видови на рак.

Високиот автор на студијата, проф. Даниел Клесиг од Институтот Бојс Томпсон на Универзитетот Корнел во Итака, Њујорк, долго време ги проучувал активностите на Велика Британија, главно фокусирајќи ги силите на растенијата.

Сега, се чини дека впечатливиот репертоар на Велика Британија може да биде продолжен од Алцхајмеровата , Паркинсонова и Хантингтонова . Една од неговите компоненти беше пронајдена да се поврзе со ензим наречен глицералдехид-3-фосфат дехидрогеназа (GAPDH) кој е одговорен за овие болести. GAPDH е централен ензим во метаболизмот на гликозата, но врши и други функции во клетката, како сигнализација.

Се верува дека оксидативниот стрес, кој е резултат на недостиг на кислород до мозокот, придонесува за овие болести. Ова води кон вишок на слободни радикали и други реактивни соединенија. Под овие услови, променетиот GAPDH продира во јадрото на невроните, каде што го подобрува протокот на протеинот, што доведува до смрт на клетките.

Истражувачите откриле дека SC може да се поврзе со GAPDH и да го запре неговото пенетрација во јадрото. Тие, исто така, пронајдоа уште две супстанции кои се цврсто врзани за ГАПДХ отколку салицилната киселина: природен дериват на салицилна киселина од соја и лабораториски синтетизиран дериват на СК.

Пред да се воведе превенција на аспирин во стандардот, потребно е долгорочно истражување, но резултатите се веќе охрабрувачки.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .