Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Масна храна може да го оштети мозокот.

Просечниот Американец троши просек од 4.500 калории и 229 грама масти за време на редовниот одмор. Но, ова самоуправување може да влијае не само на половината, туку исто така може да игра сурова шега во мозокот.

Една студија објавена во списанието "Мозокот, однесувањето и имунитетот". Тоа сугерира дека диетата со висока масленост ги уништува синапсите во хипокампусот, што може да го наруши учењето и меморијата. Исто така, покажува дека префрлањето на исхрана со маснотии за 2 месеци може да ги отстрани штетните ефекти на диета со високо маснотии на мозокот.

Диетите со високо маснотии се главен извор на дебелина , што стана голем проблем за јавно здравство во САД. Повеќе од една третина од возрасните во САД се дебели, што значи дека тие се повеќе изложени на ризик од срцеви заболувања, мозочен удар , тип 2 дијабетес и одредени видови на рак.

Д-р Алексис Стражан и неговите колеги од Одделот за неврологија и регенеративна медицина на Универзитетот во Грузија одлучија да ги истражат ефектите на мастите врз мозокот.

За да се постигнат резултати, тимот ги раздели машките глувци во две групи кои добија храна: една група беше на диета во која околу 10% од калориите потекнуваа од заситените масти, додека другата група јадеа на храна која содржи 60% масти. Квалитативниот состав на добиточната храна беше ист како кај обичниот ресторан за брза храна. Тежината на глувците, оброците, нивоата на инсулин и гликозата во крвта беа оценети на 4, 8 и 12 недели по почетокот на исхраната.

Покрај тоа, истражувачите го анализирале хипокампусот на глувците со мерење на нивоата на синаптичките маркери.

Во 4 и 8 недели, научниците открија дека нивоата на синаптичките маркери се исти во двете групи, иако глувците од првата група добија поголема тежина.

По 12 недели не само дебелината беше откриена кај глувци од првата група, туку и пониски нивоа на синаптички маркери, што укажува на намалување на бројот на синапсите во хипокампусот.

Истражувачите објаснуваат дека кога има премногу маснотии во телото, тоа доведува до хронично воспаление, предизвикувајќи автоимуни реакции на микроглијални глијални клетки, кои ја формираат примарна имунолошка одбрана во централниот нервен систем.

Microglia обично помага да се ослободи мозокот од штетни материи, помага да се заштитат и зајакнат невроните, но како што се покажа, премногу маснотии во телото го влошуваат овој процес.

Иако е неопходно да се спроведе голема клиничка студија, со цел да се добијат сигурни резултати, веќе е јасно дека мастите влијаат на состојбата на функциите на мозокот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .