Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Стресот ја влошува состојбата на кожата кај учениците.

Зголемениот психолошки стрес може да ги влоши одредени дерматолошки поплаки, освен акните, според една студентска студија објавена во списанието Acta Dermato-Venereologica.

Институција за високо образование понекогаш може да биде место на зголемен психолошки стрес, особено со оглед на комплексните социјални, академски и финансиски тешкотии со кои се соочуваат денешните студенти.

Претходните студии сугерираа врска помеѓу стресот и симптомите на кожата, но овие студии беа ограничени на мал примерок на пациенти и недостаток на употреба на стандардизирани методи. Тие, исто така, имале тенденција да бидат епизодични по природа, или биле наменети за една болест на кожата. Ова стана познато од преписката со авторот на студијата, д-р Гил Јосоповиќ, раководител на Одделот за дерматологија на Медицинскиот факултет на Луис Кац на Универзитетот во Храмот.

Истражувачите се обиделе да ја проценат врската помеѓу психолошкиот стрес и преваленцата на различни симптоми на кожни болести, во голема рандомизирана студија на учениците.

Студијата за пресек беше спроведена на Универзитетот Храм на крајот на есенскиот семестар 2014 година, за време на подготовките и испитите. Вкупно 5.000 студенти беа замолени да пополнат онлајн прашалник во кој пријавија на ниво на присилен психолошки стрес и присуство на какви било дерматолошки поплаки.

Конечниот број на студираните студенти изнесуваше 422 лица, кои потоа беа поделени во три групи: низок стрес, умерен стрес и висок стрес.

Студентите кои пријавиле висок степен на стрес значително почесто се појавија од:

  • пруритус;
  • алопеција (губење на косата);
  • појава на нафта, восок или слоеви на скалпот;
  • хиперхидроза ( хиперхидроза );
  • лушпеста кожа;
  • јофофагија (каснување на ноктите);
  • нервозни осип на рацете;
  • трихотиломанија (извлекувајќи ја својата коса).

Сепак, не постоела значајна поврзаност помеѓу перцепираните нивоа на психолошки стрес и присуството на акни, осип, брадавици и други осипи на лицето.

Резултатите од студијата ја нагласуваат потребата да се интервјуираат пациентите во дерматолошките институции за субјективното ниво на психолошки стрес. Епидемии на болеста или егзацербација за време на третманот во услови на зголемен стрес може да ја намалат неговата ефикасност.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .