Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Жените се плашеа да ги посетат родните болници за време на епидемијата на ебола

За време на неодамнешната епидемија на ебола во Сиера Леоне, зголемувањето на бројот на смртни случаи при породување не се должи на недостаток на медицинска нега, туку поради стравот од посета на овие институции, според објавениот извештај.

Студијата, подготвена од Службата за Волонтерски Овластувања, WaterAid и Ливерпулската школа за тропска медицина, се фокусира на тоа како вирусот Ebola влијае врз обезбедувањето на здравствени услуги за мајките и новороденчињата во Сиера Леоне и кои лекции може да се научат од ова.

Податоците беа собрани од 81 испитаник и 76 медицински центри низ целата земја. Студијата беше спроведена од февруари до јули 2015 година. И покрај зголемувањето на бројот на здравствени работници воопшто за 3% и зголемување на нивото на одредени аспекти на нега, вклучувајќи контрола на инфекцијата, беше откриено зголемување на бројот на смртни случаи поврзани со раѓање на дете.

Истражувачите откриле дека многу жени загинале при породување дома. Сепак, најверојатно, тие ќе останат живи додека во родните болници.

Податоците покажуваат:

  • 18% намалување на пристапот до антенаталната грижа;
  • 22% намалување на пристапот до постнатална нега;
  • 11% намалување на приходите во здравствените центри;
  • зголемување на смртноста кај мајките за 30%;
  • зголемување на смртноста кај новороденчињата за 24%;
  • 7 од 9-те најважни области за заштита на мајчинството сè уште беа обезбедени.

Причините зошто жените ги избегнуваат породилните болници беа неоправданиот страв од ангажирање на вирусот Ебола во здравствената установа. Претходно постојните недостатоци во обезбедувањето на медицинска нега, исто така, придонесоа за недостаток на доверба. Ова се должи на сериозниот недостаток на акушерски и гинеколошки персонал во изминатите години. Последната епидемија само ги влоши проблемите.

Некои услуги се подобрија во текот на последниот период, на пример, неонатална реанимација и контрола на инфекцијата. Други, како што е трансфузија на крв, станаа недостапни поради недостаток на лекови и опрема. Сепак, овој недостаток не беше поврзан со епидемијата на ебола.

Жените кои започнале да користат квалификувани здравствени услуги пред епидемијата, објавија дека добиле квалитетна нега и ја сфатиле важноста на посетите на лекарите.

Национални долгорочни програми за здравствена едукација се потребни за да се информира јавноста за важноста на пренаталните и постнаталните посети на лекарите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .