Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Загадување и здравствени ризици од дијабетес

Одамна е познато дека суспендираните честички предизвикуваат негативни ефекти. Една неодамнешна студија ги поврза ефектите од загадувањето на воздухот со зголемен ризик од кардиоваскуларни заболувања и мозочен удар кај жени со дијабетес .

Според Светската здравствена организација, честичките (ПМ) во загадениот воздух доведуваат до 7 милиони смртни случаи предвреме годишно.

Загадувањето на воздухот во моментов се смета за број еден за животната средина ризик за глобалното здравје. Како резултат на тоа, намалувањето на загадувањето на воздухот може да заштеди милиони животи. Така, премиерот и нивниот ефект врз јавното здравје е област од интерес за научниците и научните истражувања.

Една голема студија во САД, објавена во списанието на Американската асоцијација за срце, е првата што се обидува да најде врска помеѓу ефектите на честичките и негативните последици на здравјето на жените со дијабетес.

Меѓу другите негативни здравствени ефекти, честичките од загадувањето биле поврзани со прерана смрт кај луѓето со срцеви или белодробни заболувања, нефатални срцеви напади , аритмии , намалена функција на белите дробови и влошување на астмата .

Во сегашната студија се користеа податоци од студијата за медицина на медицински сестри, во која беа вклучени 1.14537 жени. Податоците беа собрани помеѓу 1989-2006 година. Учесниците се главно бели жени со среден и висок социо-економски статус од цела САД. Врз основа на домашната адреса на секој учесник, истражувачкиот тим применувал модел за прогнозирање, како што е загадувањето на воздухот.

Тимот потоа ги здружи случаите на кардиоваскуларни заболувања, коронарна срцева болест и потези на целата група. Тие го пресметаа ефектот на три различни групи на премија:

  • PM 2.5: фини загадувачи, помалку од 2.5 илјадити милиметар, односно помалку прашина;
  • PM 2.5-10: прашина со ветер и прашина од прашина;
  • PM 10: било која големина.

Премиерот покажа зголемен ризик од кардиоваскуларни болести (CVD). Жените над 70 години кои се дебели или живеат во североисток, јужно од Америка, се особено изложени на ризик.

Истражувачите исто така откриле дека овој ризик од CVD и мозочен удар е особено висок кај жените со дијабетес.

Ризикот се зголемува на секои 10 mg / m3 воздух:

  • PM 2.5: 44% за CVD / 66% мозочен удар;
  • PM 2.5-10: 17% CVD / 18% за мозочен удар;
  • PM 10: 19% CVD / 23% мозочен удар.

Најопасни за дијабетичарите се помали честички од прашина, бидејќи тие можат да навлезат во крвотокот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .