Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Физички активните постари луѓе имаат подобра меморија

Листата која ги наведува придобивките од физичката активност за здравје е огромна, но нова студија му додава уште една дополнителна предност: постарите луѓе кои одат или џог повеќе се подобри во управувањето со тестовите за меморија.

Во САД, секоја трета постара личност умира со еден од типовите на деменција , а Алцхајмеровата болест е шестата водечка причина за смрт во земјата.

Студијата, објавена во Journal of the International Neuropsychological Society, може да има позитивни последици за борбата против падот на меморијата предизвикана од стареењето и невродегенеративните процеси, како што е Алцхајмеровата болест.

Студијата ја водеа д-р Скот Хејс, од Бостонскиот универзитет за медицина и заменик-директор на Центарот за невровизуелни студии за ветераните.

За целите на студијата, истражувачите вклучија 29 млади луѓе на возраст од 18-31 години и 31 постари лица на возраст од 55-82 години. Од нив беше побарано да носат Actigraph, мал уред кој ги евидентира информациите за тоа колку чекори биле преземени, колку се енергични и колку долго траело. Истражувачите тврдат дека овој метод на сметководство за физичка активност е најобјективен, неколкупати попрецизен од било кои субјективни проценки. Учесниците, исто така, беа подложени на невропсихолошко тестирање, така што научниците би можеле да ги проценат своите меморија, планирање и решавање на проблеми вештини. По овие тестови, субјектите учествуваа во лабораториска работа за меморирање на името на лицето.

Генерално, постарите лица, кои секојдневно изведуваа повеќе чекори, подобро ги извршуваа мемориските тестови. Покрај тоа, односот помеѓу бројот на преземени чекори и меморијата на лицата беше многу изразен. Истражувачите велат дека овие видови задачи се тешки за постарите луѓе, бидејќи тие ги поставуваат високите барања за хипокампусот.

Друга работа е исто така интересна: не постоеше врска помеѓу бројот на чекори и меморија во групата млади луѓе што се изучувале.

Наодите за позитивните ефекти на физичката активност се атрактивни од разни причини. Секој знае дека физичката активност е една од најважните компоненти кои влијаат на дебелината и кардиоваскуларните заболувања. Знаејќи дека недостатокот на физичка активност може негативно да влијае на меморијата, луѓето ќе бидат повеќе заинтересирани да останат активни.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .