Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Употребата на виртуелната реалност во кардиохирургијата

Виртуелната реалност технологија, во последниве години, се подобрија брзо. Техничките тешкотии и неприфатливо високата цена долго време ја држеа оваа технологија од видно место, во рамките на користењето во кардиохирургијата.

Иако некои медицински специјалности веќе ја користат виртуелната реалност (VR) како алатка за обука, таа не дојде да се користи во операции. Сепак, најновата иновативна операција може да го означи почетокот на проширувањето во користењето на БП во операцијата на срцето.

Во извештајот објавен во канадскиот весник за кардиологија е опишана првата хируршка операција со користење на BP технологијата и Google Glass.

Тим на кардиолози од Институтот за кардиологија во Варшава спроведе процедура за реканализација за хронична оклузија на десната коронарна артерија. Овој тип на операција често се нарекува "најнова граница во интервентната кардиологија" поради нејзината непредвидливост во успехот и тешкотиите поврзани со неа при визуелизирање на блокирана артерија во тековниот технолошки момент.

Перкутана коронарна интервенција (PCI) се изведува кај пациенти кога коронарните артерии стануваат опасно тесни. Катетер со мал балон прикачен на крајот е вметнат во проблематичната област преку садовите на раката или препоните. Балон, под контрола на компјутеризирана томографија, маневри во проблематичната област. Хирургот го надувува балон за да го отвори луменот на артеријата. Кога балон се отстранува, се остава стент за да се одржи протокот на крвта.

Операцијата е сериозен проблем за хирургот, често мора да работи слепо, како и во случаи со општа оклузија. Во овој случај, зоната на визуелизација е намалена. КТ ангиографијата (CTA) е неинвазивен метод за снимање на коронарните артерии кои користат Х-зраци со висока моќ.

Подобрената визуелизација со 3D можности со CTA буквално може да биде спасение. Сепак, економските и техничките фактори во моментов го попречуваат севкупното користење на технологијата.

Кардиолозите успеале да направат таква иновативна операција со 49-годишен маж, користејќи KTA проектори ставени во носениот БП уред базиран на комбинацијата на технологијата на Google Glass со оптички шлем од виртуелната реалност.

Беше комплетен успех: процедурата вклучуваше имплантација на два стентови со елиминација на лекови, кои полека ослободуваат лек кој ја блокира клеточната пролиферација.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .