Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пастата за заби е опасна за нервниот систем

Чистењето на забите е секако неопходна и корисна вежба, сепак, како што се покажа, треба да се набљудува и одредена мерка. Така, научниците од медицинскиот центар кои припаѓаат на Универзитетот во Тексас, беше откриено дека со прекумерна потрошувачка на паста за заби во телото постои повреда во рамнотежата на корисни супстанции, а тоа, пак, предизвикува појава на невролошки нарушувања.

Лекарите велат дека нормалното функционирање на нашиот нервен систем се должи на балансот во крвта на компонентите како што се бакар и цинк. Кога се користи во значителни количини на паста за заби, постои соодветна повреда во оваа рамнотежа.

Научниците ја коментираат оваа ситуација на следниов начин, врз основа на резултатите од опсервациите на пациентите со било какви невролошки нарушувања што ги имаат. Значи, кај оние пациенти кои користеле повеќе од 2 цевки на паста во текот на неделата, за време на биохемиската анализа на крвта , беше откриено намалување на нивото на содржина на бакар во него. Како и за цинк, показателите за неговата содржина во крвта, пак, беа исклучително високи. Врз основа на ова, лекарите заклучија дека абнормалностите во активноста на мозокот кај овие пациенти се директно поврзани со прекумерната употреба на паста за заби.

Сепак, експертите исто така покажуваат дека една цевка од паста за заби по лице е доволна за два месеци од неговата употреба.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .