Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Операциите за прераспоредување на сексот можат да го заштитат метаболичкото здравје на трансродовите жени

Транзиторните жени кои се подложени на операција за прераспоредување на половите и хормонската терапија може да имаат помала веројатност да развијат метаболичка болест, во споредба со оние кои примаат само хормонска терапија. Ова произлегува од една нова студија, изразена на конференцијата на Американското физиолошко друштво за кардиоваскуларни, ренални и метаболни болести "Физиологија и род", која се одржа во Анаполис, Мериленд.

Претходната студија сугерира дека трансродовите жени се изложени на поголем ризик од кардиоваскуларни заболувања, мозочен удар и дијабетес тип 2, во споредба со мажите и жените, кај општата популација.

За целите на тековната студија, водечкиот автор д-р Мајкл Нелсон од Медицинскиот центар Цедарс-Синаи во Лос Анџелес и колегите решија да утврдат дали метаболичкиот ризик зависи од типот на терапијата што се користи за трансродовидна транзиција на еден човек во жена.

Тимот привлече 12 трансродни жени на истражувањето:

  • четири од нив добиле женски хормонска терапија;
  • Осум од нив добија комбинација од женски хормонска терапија со билатерална орхиектомија, во која и двајцата тестиси се хируршки отстранети.

Истражувачите ја мереле инсулинската резистенција и масното акумулација во црниот дроб на секој учесник. Тие објаснуваат дека отпорноста на инсулин е клучен знак за слабо метаболичко здравје, а акумулацијата на маснотиите во црниот дроб може да доведе до безалкохолни заболувања на масни црн дроб, што може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања.

Во споредба со трансродовите жени кои добиле само женски полови хормони, оние кои отидоа преку билатерална орхиектомија покажале подобро метаболичко здравје. Беше откриено дека трансродовите жени кои имале високи нивоа на тестостерон покажале најлошо метаболичко здравје. Научниците открија дека количината на акумулација на маснотии во црниот дроб е поврзана со нивото на инсулинска резистенција.

Генерално, експертите забележуваат дека резултатите од нивното истражување покажуваат дека трансродовите жени кои се подложени на билатерална орхиектомија можат подобро да бидат заштитени од резистенција на инсулин и акумулација на масни наслаги во црниот дроб, во споредба со оние кои не се подложени на хируршка процедура за промена на половите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .