Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дебелите луѓе се соочуваат со дискриминација

Мажите се дискриминирани кога купуваат во продавници и аплицираат за работа, според една нова студија објавена во списанието "Применета психологија".

Енрика Рагс, вонреден професор по психологија, и колеги од Универзитетот Рајс и Универзитетот во Северна Каролина, спроведоа две студии за пристрасност кон дебели мажи, со цел да анализираат дали мажите се соочуваат со истите проблеми како масни жени.

Во првата студија, мажи со средна тежина прво се свртеа кон јужните американски малопродажни продавници за отворање работни места. Потоа, истите луѓе, но составени во луѓе со прекумерна тежина, повторно се свртеа кон различни продавници за слободно работно место. Да ги истражат реакциите на луѓето на прекумерна тежина, тие дејствувале како купувачи и ги посетувале продавниците.

Актерите го оценија однесувањето на другите на скала од шест точки, каде што "0" е отсуството на знаци на дискриминација, а "6" е максималното ниво.

Резултатите покажале дека средните вредности биле различни и зависеле од тежината на лицето. За мажи со прекумерна тежина, рејтинг беше поставен на 2,3 поени, против 2,0 поени, за мажи со просечна тежина. Кога тие дејствувале како купувачи или лица кои бараат работа, "меѓучовечка дискриминација" била идентификувана во однос на нив.

Разликата од 0,3 поени може да изгледа безначајна, но статистички е значајна, а во пракса има прилично негативен ефект врз лице со прекумерна тежина.

Втората студија, спроведена во лабораторија, имаше за цел да види како клиенти ги оценуваа работниците со прекумерна тежина.

Истражувачите создадоа промотивни видеа од пет производи кои се генерално неутрални во смисла на атрактивност на потрошувачите, како чаури за чанти или кафе.

Производи покажаа актери, мажи и жени со вишок и средна тежина. На учесниците во тестирањето им било кажано дека разни видеа ќе бидат искористени за да започне нов производ, па им беше понудено да го изберат најатрактивното видео.

Како резултат на тоа, луѓето со прекумерна тежина во видеото се сметаа за помалку професионални, помалку чисти и чисти, и повеќе безгрижни. Беше откриено стереотипно негативно оценување за дебели луѓе.

Студијата покажа дека луѓето со прекумерна тежина имаат помали шанси за оптимално вработување. Авторите ги поттикнуваат луѓето да ги променат старите стереотипи и да избегнат дискриминација по било која основа.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .