Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците развиваат "паметен биогел" кој ги уништува канцерогените тумори

Една нова студија опишува како научниците развиваат интелигентен биогел кој директно ги дава агентите против ракот на туморот. Лабораториските тестови покажуваат дека биогелот добро функционира против туморските клетки. Ако истите резултати можат да се постигнат кај пациентите, тогаш биогелот ќе може да го револуционизира третманот на многу видови на рак.

Истражувачкиот ко-автор Резан Лапуента, вонреден професор по медицина и неговиот тим во Клинички истражувачки центар на Универзитетот во Монтреал, ги опишува тековните истражувања во списанието Biomaterials.

Истражувачите велат дека силата на нивниот нов биогел е споредлива со имуните клетки против ракот. Ова им овозможува на клетките или лековите за рак опишани погоре да одат директно во ракот, а не во крвотокот. Научниците се надеваат дека овој фокусиран пристап ќе ја подобри ефикасноста на постоечката имунотерапија.

Имунотерапијата е релативно нов метод на третман кој го активира имунолошкиот систем, или дел од него, за борба против болеста. Една форма на имунотерапија се нарекува приемна клеточна терапија и користи антиканцерозни имуни клетки за лекување на онкопатологија кај пациенти. Целта на примање на клеточна терапија е да се зголеми присуството на Т-лимфоцити или Т-клетки во телото. Овие клетки можат да ги убијат клетките на ракот, но, како по правило, тие не се доволни за да го уништат ракот.

Така, при усвојување на клеточна терапија, дополнителните Т-клетки се одгледуваат во лабораторија на примероци земени од пациентот и потоа се враќаат назад во телото за да ги зголемат своите резерви во телото. Покрај тоа, клетките мора да се инјектираат со високи дози на холемот интерлеукин-2, кои можат да бидат токсични.

Предноста на инјекциите на биогелот е дека ќе бидат потребни помалку Т-клетки: милиони ќе бидат потребни наместо милијарди. Друга предност: тие можат да го индуцираат имунолошкиот систем.

Истражувачите велат дека гелот не е токсичен и обезбедува идеална средина во која инкапсулираните клетки на имунолошкиот систем можат да растат и да се размножат. Ова е еден вид на Т-клеточен резервоар. Гелот е тестиран in vitro за меланом и рак на бубрезите.

Biogel во моментов треба да се тестира на животни пред да може да се тестира на луѓето. Ако сè оди според планот, тоа ќе се случи за неколку години.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .