Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Злоупотреба на дрога во САД оди

Зависноста од дрога во САД отсекогаш била жешка тема. Нејзините тешки последици, за навредливи поединци, нивните семејства и општеството како целина, треба да се разјаснат.

Една неодамнешна студија објавена во JAMA Psychiatry црта мрачна слика за моменталната состојба на злоупотреба на дроги во САД.

Добро е познато дека мноштво фактори влијаат врз зависноста на поединецот од злоупотреба на дрога. Зголемувањето на невработеноста, која има тесни врски со злоупотребата на дроги и масовното зголемување на рецептите за опиоидни лекови против болки, имаат негативно влијание врз местото на зависност од дрога во САД.

Д-р Бриџит Грант и тимот, од Националниот институт за алкохолизам во Rockville, MD, Испитани информации добиени од Националната анкета за алкохол и сродни држави 2012-2013.

Тимот посебно ја проучувал преваленцата и третманот на нарушувањата на употребата на дрога (RPN), според новиот DSM-5. Тие обработуваа податоци земени од анкетата на 36309 возрасни лица. Нивното истражување се фокусираше на амфетамин, канабис, клубски лекови, кокаин, халуциногени, хероин, опиоиди кои не се хероин, седативи и нивна злоупотреба.

Резултатите од студијата покажаа стапка на преваленца на зависност од дрога, која може да дојде како изненадување за многумина: 3,9% од Американците - околу 9,1 милиони луѓе имале дијагноза на RPN во текот на една година, а 9,1% имале дијагноза на доживотно време.

Одредени членови на заедницата почесто од другите ја идентификуваа дијагнозата на РПН: мажи, домородните луѓе во САД, млади брачни или претходно немажени возрасни лица, луѓе со ниски примања и образование и оние кои живеат во Западна Америка.

Студијата, исто така, поврза со голем број други фактори кои придонесуваат за зголемување на RPN: големо депресивно растројство, дистимија, биполарно афективно нарушување, посттрауматско стресно нарушување, нарушувања на личноста, анксиозни и панични нарушувања, социјална фобија.

Студијата покажа дека луѓето дијагностицирани со RPN имале пониска социјална вредност и ментално здравје.

Оваа студија е прва од ваков вид, според ажурираната ДСМ во 2013 година. Ова ни овозможи да ги консолидираме во пракса новите дијагностички критериуми. На пример, претходната дијагноза на злоупотреба на супстанции бара само еден симптом; во ажурирана верзија, се потребни најмалку две.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .