Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Колку повеќе пријатели на Фејсбук, толку е поголем стресот и ризикот од депресија.

Употребата на социјални мрежи во последниве години постојано се зголемува. Според истражувањето во 2012 година, околу 71% од адолесцентите на возраст од 12 до 17 години кои се активни на Интернет користат Facebook.

Додека ваквите сајтови може да им помогнат на луѓето да останат во контакт, бројни истражувања покажале дека користењето на нив може да има негативни здравствени ефекти, особено кај адолесцентите.

Во септември, на пример, беше пријавена студија која покажа дека притисокот на материјалите од социјалните медиуми врз адолесцентите може да доведе до анксиозност и депресија .

Шефот на актуелната студија, професорот Соња Лупин од Одделот за психијатрија на Универзитетот во Монтреал во Канада, и колеги откриле дека бројот на пријатели на адолесцент на Фејсбук може да влијае на нивоата на стрес што потенцијално може да влијаат врз ризикот од развој на депресивни состојби во иднина.

За да ги потврди резултатите, тимот регрутирал 88 адолесценти на возраст од 12-17 години: 41 момчиња и 47 девојчиња. Ги прашале за однесувањето на Фејсбук, вклучувајќи колку често користеле сајтови кои содржат социјални медиуми. Откривме колку пријатели имаа на сајтот, колку често ги поставуваа "како" на местото и колку често го правеа тоа. Покрај тоа, адолесцентите го испитуваа нивото на кортизол (хормон кој се ослободува како одговор на стресот) четири пати на ден во тек на 2 последователни дена.

Во споредба со тинејџерите кои имале помалку од 300 пријатели на Фејсбук, оние кои имале повеќе од 300 пријатели откриле повисоки нивоа на кортизол. Логично е да се претпостави колку е високо ниво на стрес за оние кои имаат илјада или две лица во листата на пријатели.

Истражувачите забележуваат дека учесниците немале зголемено ниво на стрес поради Фејсбук, и други надворешни фактори играле улога. Сепак, според нивните проценки, Фејсбук беше одговорен за 8% зголемување на нивото на кортизол.

Истражувачите, исто така, идентификуваа намалување на нивоата на кортизол кај адолесцентите кои ги поддржуваат своите пријатели на местото, праќајќи ги охрабрувачки зборови.

Тимот забележа дека иако не забележале никакви симптоми на депресија кај учесниците, нивните резултати покажуваат дека тинејџерите со голем број пријатели на Facebook можат да бидат во голем ризик од депресија во иднина. Бидејќи постојано покачени нивоа на кортизол го зголемуваат ризикот од депресија со текот на времето. Потребни се понатамошни истражувања.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .