Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Раната употреба на антибиотици спречува тешки респираторни инфекции

Децата кои развиваат сериозно отежнато дишење и отежнато дишење по студот имаат висок ризик за сериозни болести на долниот респираторен тракт. Може да биде корисно за нив да препишат неспецифичен антибиотик при првите симптоми на студ, со цел да се спречат тешки респираторни нарушувања. Извештај објавен во JAMA.

Респираторните инфекции обично се многу агресивни за мали деца. Многу од нив се опоравуваат доволно брзо, но значителен број развиваат доста сериозни болести кои бараат итна медицинска нега или хоспитализација.

Во актуелната студија, д-р Леонард Бачеариер (Бахариер) и колегите на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Вашингтон во Сент Луис тестираа антибиотик азитромицин во споредба со плацебо кај 607 млади пациенти. Возраста на деца се движи од 12 месеци до 6 години, со историја на развој на тешки болести на долниот респираторен тракт, но инаку здрави.

Родителите на деца биле снабдени со антибиотици дури и пред почетокот на болеста кај децата. Тие беа наложени да започнат курс на антибиотска терапија при првиот знак на студ.

Од 92 пациенти кои се сметаат за сериозни бидејќи бараат орални кортикостероиди, 57 биле во контролната група, 35 во групата која примала азитромицин. Во контролната група, резултатите од третманот беа полоши. Антибиотикот бил препишан со висока доза одобрена од ФДА за лекување на инфекцијата со цел да се максимизираат антиинфламаторните ефекти. Сепак, значењето на терапијата со лекови за намалување на инциденцата не е сосема јасно.

Загриженоста за отпорноста на некои организми кон антибиотиците ги натерала истражувачите да ја анализираат подгрупата на азитромицин кај 86 пациенти.

Кај некои деца кои примале азитромицин за време на студијата, на крајот на студијата биле пронајдени резистентни микроорганизми, но истото ниво на отпорни бактерии било пронајдено кај деца кои не земале антибиотик. Оваа слика не е сосема јасна и бара понатамошно истражување. Лекарот додава дека секоја шеста посета на докторите за астма открива дека децата земале антибиотик, а симптомите биле полоши.

Децата кои земале азитромицин за настинки, додека имале сериозни болести, покажале подобрување во споредба со контролната група.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .