Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Фактор на раст на плазмодиум кај комарци

Научниците прво ја откриле улогата на циклин, протеин кој игра важна улога во клеточната поделба, во управувањето со растот на паразитот на маларија кај комарците. Тим од Факултетот за биолошки истражувања, со седиште на Универзитетот во Нотингем во Велика Британија, ги објавува резултатите во списанието PLOS Pathogens.

Секоја година, стотици милиони луѓе ширум светот се разболуваат од маларија, тврдејќи дека речиси половина милион животи. Најголемиот дел од случаите и смртни случаи се случуваат во Африка. Маларијата е предизвикана од едноклеточен паразит, плазмодиум од маларија, кој се шири на цицачи преку залак на инфициран женски комарец од родот Anopheles. Симптомите вклучуваат треска, главоболка и повраќање. Тие обично се појавуваат 10-15 дена по залак од комарци. Паразитот има комплексен животен циклус, за кој се потребни двајца домаќини: комарци и цицачи, како што се луѓето. Во човечкото тело, тој се множи во црниот дроб и ги инфицира црвените крвни клетки. Ако не се лекува, маларијата брзо може да го наруши снабдувањето со крв во виталните органи и да стане опасна по живот.

Едноклеточниот паразит има многу сличности со другите сложени клетки, како што се клетките на квасецот и човечките клетки. Еден од нив е начин да управува со клеточната поделба, да создава копии во вистинско време.

Протеинот се нарекува циклин и игра клучна улога во тајмингот и контролата на клеточната поделба. Детално се изучува кај луѓето, квасецот и растителните клетки, но неговата функција во плазмодиум останува нејасна.

Тимот идентификуваше три вида циклин во Plasmodium и спроведе детална анализа на еден од нив: "P-тип", наречен CYC3, кој е тесно поврзан со циклинот пронајден во растенијата. Посебна карактеристика на Плазмодиум е тоа што таа се подложува на два типа на клеточна поделба - асексуална и сексуална. За време на асексуалниот процес, хромозомите во јадрото на клетката се делат, но самото јадро не е (ендомитоза).

Користејќи различни Plasmodium кои ги инфицираат стаорците, истражувачите покажаа дека отстранувањето на CYC3 доведе до неколку аномалии во овој необичен тип на клеточна поделба, дури и во комарецот, плазмодиумот престана. Ова значи дека во иднина ќе можеме целосно да се ослободиме од оваа болест ако можеме да влијаеме на циклините на плазмодиум.

Истражувачите веруваат дека откритието ќе го подобри разбирањето за тоа како паразитот на маларијата успева во внатрешноста на инсектот и човекот. Ова е од големо значење при развивање на методи за лекување на маларија.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .